Uutiset

Stoltenberg: Kaikki jäsenet ovat samaa mieltä Naton laajenemisen tärkeydestä

Suomen jäsenhakemus on toimitettu Brysseliin yhtä aikaa Ruotsin kanssa.
Suomen suurlähettiläs Klaus Korhonen (vas.) ja Ruotsin suurlähettiläs Axel Wernhoff (oik.) toimittivat maiden Nato jäsenhakemukset Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille. Lehtikuva/Heta Hassinen

Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen on toimittanut Suomen jäsenyyshakemuksen sotilasliiton pääsihteerille Jens Stoltenbergille Brysselissä. Ruotsin Nato-suurlähettiläs Axel Wernhoff toimitti Ruotsin hakemuksen yhtä aikaa.

Stoltenberg kiitti hakemuksista ja sanoi, että kaikilla mailla on oikeus valita oma polkunsa.

–  Te molemmat olette tehneet oman valintanne huolellisten demokraattisten prosessien jälkeen, hän sanoi.

Stoltenberg muistutti, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisimpiä kumppanimaita.

–  Teidän jäsenyytenne Natossa lisäisi yhteistä turvallisuuttamme.

Stoltenberg sanoi, että muutamien viime päivien aikana jäsenmaat ovat ilmoittaneet sitoutuvansa Suomen ja Ruotsin turvallisuuden varmistamiseen.

–  Kaikki jäsenmaat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton laajeneminen on tärkeää, hän sanoi.

Seuraavaksi liittymiskeskustelut

Hakemusten vastaanottamisen jälkeen Nato käsittelee asiaa ja päättää maiden kutsumisesta liittymiskeskusteluihin. Ulkoministeriöstä on arvioitu, että Naton sihteeristöllä olisi valmius ottaa Suomen neuvotteluvaltuuskunta vastaan Brysseliin melko nopeasti, noin muutamassa päivässä kirjeen antamisen jälkeen.

Liittymiskeskusteluissa käydään läpi viisi osa-aluetta, jotka ovat poliittiset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset, tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä puolustus- ja sotilaalliset kysymykset.

Presidentin asettamaa Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja varapuheenjohtajana toimii puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Valtuuskunnassa on jäseniä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, Puolustusvoimien Pääesikunnasta ja valtiovarainministeriöstä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic