Stonehengeen palautettiin puuttuva pala – mies oli säilyttänyt kiveä 60 vuotta muun muassa toimistonsa seinällä

Legendaarinen Stonehenge on täydentynyt puuttuvalla palasella.
Arkeologisissa kaivauksissa yhdestä esihistoriallisesta kivipaadesta Britanniassa porattiin metrin pituinen sauva vuonna 1958.
Kukaan ei tiennyt, missä kyseinen sauva oli ennen kuin Robert Phillips, 89, palautti sen Stonehengeen. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.
Phillips työskenteli kyseisissä kaivauksissa, joissa arkeologit päättivät nostaa paikoiltaan yhteensä kolme kivipaasia.
Yhdestä kivestä löydettiin halkeamia, minkä vuoksi siihen porattiin reikiä ja sitä vahvistettiin metallivaijereilla. Yhteensä metrin pituisia kivisauvoja syntyi prosessissa kolme, joista timanttiporausfirmassa työskennellyt Phillips otti yhden.
Halkaisijaltaan sauvat olivat 2,5 senttiä.
Kahden muun kivisauvan kohtalosta ei ole tietoa. Stonehengestä vastaava järjestö English Heritage toivoo, että puuttuvista paloista tietävät ottaisivat siihen yhteyttä.
A missing piece of one of the @EH_Stonehenge stones has been returned! https://t.co/Eewxh9nhes
The stone ’core’ was kept by Robert Phillips, who worked on the archaeological excavations in 1958. He returned it from America, just before his 90th birthday. pic.twitter.com/llDlXNUOJA
— English Heritage (@EnglishHeritage) 8. toukokuuta 2019
English Heritage tviittasi, että Yhdysvalloissa nykyisin asuva Robert Phillips palautti kivisauvan juuri ennen 90. syntymäpäiväänsä vuosi sitten.
– Emme koskaan uskoneet saavamme puhelua Amerikasta joltakulta, joka kertoisi hänellä olevan osa Stonehengeä, kuraattori Heather Sebire English Heritagesta sanoi.
Phillips oli pitänyt kiveä työhuoneensa seinällään ja otti sen mukaansa, kun hän muutti Yhdysvaltoihin.
Kivien alkuperästä toivotaan lisää tietoa
Porattu sauva näyttää kestäneen aikaa huomattavasti paremmin kuin säänpieksemien hiekkakivipaasien ulkopinta.
English Heritagen mukaan pala voi kertoa lisää, mistä kivet ovat lähtöisin. Asiantuntijat analysoivat kiviä geokemiallisin menetelmin.
Stonehengessä joidenkin kivien tiedetään tuodun Walesista, mutta suurimpien kivipaasien alkuperä on yhä tuntematon.
Britannian valtion vastuulle 5000 vuotta vanha Stonehenge tuli vuonna 1918, kun maanomistaja Cecil Chubb luopui siitä. Sittemmin paikalla on tehty arkeologisia kaivauksia ja kunnostustöitä, ja siitä on tullut suosittu matkailukohde.