Uutiset

STTK sai muistion irtisanomislain kompromissista, mutta sisältö ei tyydyttänyt – järjestö haluaa olla pöydän ääressä, kun perusteita linjataan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) torstaina antama esitys tyydytti myös STTK:n hallitusta. Työtaistelutoimien lopettamisesta päättävät lopulta kukin jäsenliitto erikseen.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertoi, että heidän mielestään Sipilän hallituksen torstainen esitys irtisanomislaista antaa edellytykset keskeyttää työtaistelutoimet.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n liittohallitus edellyttää kolmikantaista valmistelua, kun irtisanomislakiesityksen perusteluja sorvataan.

STTK:n hallituksen kanssa vastaavan päätöksen tekivät perjantaina myös muut suuret palkansaajakeskusjärjestöt.

STTK:ta ennen samansuuntaisen linjauksen hallituksen irtisanomislakiesitykseen antoi Akava, ja hetkeä myöhemmin SAK.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kuitenkin totesi, että STTK:n hallitus teki päätöksensä itsenäisesti.

– Olemmehan olleet koko ajan yhteisessä rintamassa, ja kaikilla keskusjärjestöillä on ollut samanlaiset perusteet, Palola sanoi Lännen Medialle perjantaina liittohallituksen kokouksen jälkeen Helsingissä.

STTK:n hallitus kävi perjantai-iltapäivän kokouksessaan perusteellisen keskustelun pääministeri Juha
Sipilän (kesk.) hallituksen eilen antamasta kompromissiesityksestä irtisanomislaista. Palola kuvaili liittohallituksen keskustelua rakentavaksi.

– Esitys antaa edellytykset keskeyttää työtaistelutoimet, Palola totesi painottaen sanaa keskeyttää.

Jäsenliitot päättävät työtaistelutoimien lopettamisesta itsenäisesti.

Muistio pari tuntia ennen kokousta

Torstaina antamassa kompromissiehdotuksessaan Sipilän hallitus on poistamassa palkansaajajärjestöjä tuohduttaneet yrityksen työntekijärajaukset kokonaan.

Ehdotuksen mukaan irtisanomisperusteita arvioitaessa olisi otettava huomioon yrityksen työntekijämäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet.

Hallitus esitti myös karenssiajan lyhentämistä nykyisestä 90 päivästä 60 päivään silloin, kun työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Hallitus lupasi muuttaa myös aktiivimallia.

Palola kertoi, että STTK vaati jo torstaina nähdä kompromissipykälien perusteet, mutta perusteita ei lyhyen aikataulun vuoksi ollut mahdollista saada. Sen sijaan palkansaajajärjestöille toimitettiin perjantaina puolilta päivin asiasta, mikä ei kuitenkaan STTK:ssa tyydyttänyt.

Vaillinaisten lakiperusteiden vuoksi esitys tulisikin valmistella työmarkkinajärjestöjen kesken. Itse lakipykälät ovat Palolan mukaan kohtalaisella tolalla.

– Voimme tuoda meidän näkemyksemme heti esiin, Palola sanoi perustellen valmistelua.

Eniten STTK:ta huolettaa se, miten varsinkin henkilöperusteista irtisanomista sovellettaisiin myöhemmin tuomioistuimissa.

Perjantai-iltapäivänä Palola sanoi toivovansa, että maan hallitus antaisi vastauksensa omalle vastaantulolleen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ssa on noin 505 000 jäsentä 16 jäsenliitosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic