Uutiset

Stubbilta jäi yllätys tekemättä – Weber valittiin EPP:n kärkiehdokkaaksi komission johtoon

Äänestystulos ratkesi saksalaisen Manfred Weberin eduksi. Ääniä annettiin yhteensä 621 ja niistä 492 meni Weberille.
Manfred Weber on EPP-ryhmän kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi.

Euroopan kansanpuolue EPP on valinnut saksalaisen europarlamentaarikko Manfred Weberin kärkiehdokkaakseen Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Weber valittiin kärkiehdokkaaksi torstaina EPP:n kongressissa Helsingissä pidetyn suljetun lippuäänestyksen jälkeen. Weber voitti vastaehdokkaansa Alexander Stubbin. Ääniä annettiin yhteensä 621 ja niistä 492 meni Weberille.

46-vuotias Weber oli puolueen kärkiehdokaskisan ennakkosuosikki, koska häntä oli julkisesti asettanut kannattamaan muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Torstaina omassa puheessaan myös Unkarin Fidesz-puolueen johtaja ja maan pääministeri Viktor Orbán antoi Weberille julkisesti tukensa, samoin Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

Torstaiaamupäivällä kongressissa puhunut Weber sytytti yleisöä silminnähden enemmän kuin Stubb, joka kokousta edeltäneissä haastatteluissa itsekin myönsi lähteneensä kisaan takamatkalta.

Saksan Baijerista kotoisin oleva Weber toimii tällä hetkellä EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtajana.

EPP:n ehdokas vahvoilla

EPP:n kärkiehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet nousta Euroopan komission puheenjohtajaksi, koska EPP on perinteisesti ollut Euroopan parlamentin suurin ryhmä.

Spitzenkandidat-järjestelmä (kärkiehdokas) on ollut käytössä Euroopan komission puheenjohtajavalinnassa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Järjestelmässä jokainen Euroopan parlamentin ryhmä asettaa ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi.

Järjestelmä on kuitenkin saanut osakseen myös arvostelua, eikä ole varmaa, että komission puheenjohtaja lopulta valitaan kärkiehdokkaiden joukosta.

Komission puheenjohtajaa ehdottaa Eurooppa-neuvosto, mutta parlamentin on hyväksyttävä se äänestyksessä. Kärkiehdokas, joka saa taakseen parlamentin enemmistön taakseen, valitaan komission johtoon.

Tämän vuoksi vahvoilla johtoon on ehdokas siitä ryhmästä, joka saa ensi vuoden parlamenttivaaleissa eniten paikkoja parlamentissa. EPP-ryhmään kuuluvat Suomesta kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Euroopan parlamenttivaalit pidetään loppukeväästä 2019. Muiden Euroopan parlamentin ryhmien on määrä nimetä omat kärkiehdokkaansa ensi vuoden kevääseen mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti