Uutiset

Stuk hakee uutta johtajaa: virasto tehostaa säteilyvaaraan varautumista ja viestintää, ja taustalla vaikuttavat myös uudelleen kasvaneet ydinaseriskit

Vaikka uhkakuvat eivät ole muutoksen pääsyy, niin pääjohtaja Petteri Tiippanan mukaan uudetkin riskit on huomioitava riittävän hyvin. Niihin kuuluvat esimerkiksi ydinaseet ja kyberturvallisuus.
Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo, että kolmen yksikön siirtäminen uudeksi osastoksi ja uuden johtajan alaisuuteen kertoo yksiköiden työn merkityksestä. Kuva: Joel Maisalmi
Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo, että kolmen yksikön siirtäminen uudeksi osastoksi ja uuden johtajan alaisuuteen kertoo yksiköiden työn merkityksestä. Kuva: Joel Maisalmi

Säteilyturvakeskus (Stuk) tehostaa varautumista säteilyvaaraan ja muihin poikkeustilanteisiin perustamalla uuden osaston.

Käytännössä kyse on kolmen olemassa olevan yksikön siirtämisestä omaksi osastokseen sekä henkilön palkkaamisesta sen johtoon. Haku ylitarkastajan virkaan on parhaillaan auki.

Taustalla on Stukin strategiaan liittyvä linjaus, jossa ovat mukana riskit ydinaseista alkaen.

– Muutoksella haen sitä, että samankaltaisia toimintoja johdetaan yhdeltä osastolta yhdenmukaisesti ja tehokkaasti. Synergiaetujen lisäksi näiden yksiköiden johtamiseen saadaan lisää aikaa, muotoilee pääjohtaja Petteri Tiippana.

”Muutos kertoo merkityksestä”

Uuteen osastoon siirtyvät Stukin valmiusyksikkö, viestintä ja yhteiskuntasuhteet sekä kansainväliset palvelut. Yksiköiden toiminnat ovat Tiippanan mukaan strategisesti tärkeitä ja niiden toiminta koskee koko säteilyturvaorganisaatiota.

– Tämä muutos kertoo niiden merkityksestä, hän sanoo.

Stukin strategiassa painotetaan valmiutta, varautumista ja viestintää. Nämä koskevat muun muassa yhteiskunnan valmiutta kestää erilaisia säteilyturvallisuuteen liittyviä häiriöitä.

Uuteen osastoon siirtyy viitisentoista henkeä. Vaikka määrä tuntuu vähäiseltä, on kyseessä hyvin merkittävä osasto. Esimerkiksi isossa säteilyvaaratilanteessa mukana on käytännössä koko virasto.

– Yksiköt suunnittelevat ja ohjeistavat toimintaa niin, että koko Stukin väki on tarvittaessa valmiudessa ja viestii, pääjohtaja tiiivistää.

Onnettomuus Venäjällä oli muistutus

Riskien kasvaminen ei Tiippanan mukaan ole muutoksen tärkein ajuri, mutta merkityksensä silläkin on. Mukaan on tullut vanhoja ja uusia uhkakuvia, jotka korostavat valmiuden ja varautumisen roolia säteilyturvaviranomaisen toiminnassa.

– Esimerkiksi ydinaseiden riskitaso laski aiemmin, mutta nyt kehitellään taas uusia aseita, hän sanoo viitaten muun muassa elokuussa Luoteis-Venäjällä ydinasetesteissä tapahtuneeseen räjähdykseen.

– Uhka on otettava edelleen vakavasti.

Myös kyberturvallisuus on jatkuvasti kasvava uhka yhteiskunnille, ja tämä koskee myös esimerkiksi ydinturvallisuutta.

Lisäksi on huomioitava erilainen informaatiovaikuttaminen. Yksi Stukin strategian painopiste on viestintä, jolla pyritään lisäämään ihmisten ymmärrystä säteilyriskeistä – sen enempää vähättelemättä kuin liioittelemattakaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic