Uutiset

STUK julkisti säteilymittausten tulokset – Ei poikkeavia havaintoja muualla Suomessa

Helsinki

Säteilyturvakeskus (STUK) julkaisi tiistaina iltapäivällä lisätietoa mystisestä säteilyhavainnosta Helsingin Roihupellon hiukkaskerääjässä.

STUK:n mukaan torstaina ja perjantaina havaitun poikkeuksellisen suuren radioaktiivisen cesium-137-pitoisuuden aiheuttaja on tuskin peräisin ulkomailta.

”On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai reaktorista”, toteaa STUKin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius –osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen keskuksen lähettämässä tiedotteessa.

Helsinkiä lukuun ottamatta muualla Suomessa tehdyissä mittauksissa ei ole havaittu mitään poikkeavaa.

Tiistain aikana STUK tutki Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjistä saatuja mittaustuloksia.

Helsingissäkin hiukkaskerääjän cesium-137-pitoisuus oli laskenut normaalille tasolle perjantain ja lauantain välillä, eli 4000 mikrobecquerelista 12 mikrobecquereliin kuutiometrissä ilmaa.

Vaikka viime viikolla havaittu määrä on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, se ei ole STUK:n mukaan terveydelle vaarallinen.

”Se on kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua”, Ikäheimonen toteaa.

STUK kertoo tiedotteessaan jatkavansa yhä säteilyn aiheuttajan alkuperän selvittämistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti