Uutiset

Sture Fjäder sai Akavan hallituksen luottamuksen jatkaa puheenjohtajana möläytyksestään huolimatta

Akavan hallitus käsitteli maahanmuuttajien palkoista kohulausunnon antaneen puheenjohtaja Sture Fjäderin asemaa.
Akavan hallitus kokoontui tiistaina iltapäivällä käsittelemään puheenjohtaja Sture Fjäderin asemaa. KUVA: Kimmo Brandt

Palkansaajakeskusjärjestö Akavan hallituksen puheenjohtaja Sture Fjäder sai tiistaina järjestönsä hallituksen luottamuksen kohulausunnostaan huolimatta.

Akavan hallitus päätti äänin 15–5, ettei puheenjohtajan luottamusta viedä Akavan liittokokouksen käsittelyyn 19. marraskuuta. Yksi hallituksen jäsen äänesti tyhjää.

Fjäderin luottamus nousi esille hänen Ylen uutisille viime keskiviikkona antamansa haastattelulausunnon takia.

Siinä hän oli sitä mieltä, että kouluttamattomille maahanmuuttajille voitaisiin maksaa muita pienempää palkkaa, jotta he työllistyisivät nykyistä paremmin. Se tarkoittaisi sitä, että työehtosopimukset voisivat heidän osalta joustaa.

Fjäderin lausunto liittyi siihen, että häneltä oli pyydetty kommenttia taloustieteen nobelistin Bengt Holmströmin ehdotukseen, että maahanmuuttajat voisivat tehdä työtä pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla kuin muut.

Akavan suurimman järjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan Fjäderin lausunto maahanmuuttajien palkoista ei ollut Akavan linjan mukainen, mutta Fjäder on pyytänyt sanomisiaan anteeksi.

Ammattiliitto Akavan Erityisalat ilmoitti maanantaina haluavansa, että Fjäderin luottamus arvioidaan ja mitataan. Erityisalat ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattiliitto Talentia olivat kertoneet menettäneensä luottamuksensa Akavan puheenjohtajaan.

Erityisalat perusteli tätä sillä, että Fjäderin useat ulostulot ja harkitsemattomat lausunnot ovat aiheuttaneet kielteistä palautetta jäsenyhdistyksiltä ja jäsenistöltä.

Maahanmuuttajia koskevan lausunnon lisäksi kritiikkiä ovat aiheuttaneet myös kokoomuslaisen Fjäderin verolausunnot, jotka eivät aina ole olleet akavalaisten matalapalkkaisen naisalojen mieleen.

OAJ:n Luukkaisen mukaan Fjäderin verolausunnot ovat olleet Akavan hallituksen linjausten mukaisia, mutta niistä kertominen on jäänyt pelkästään Fjäderin harteille. Tästä on syntynyt kuva, että ne ovat Fjäderin linjauksia, vaikka ne ovat Akavan hallituksen linjauksia.

– Meillä on paljon naisvaltaisia aloja. Totta kai verolinja on Akavassa linjattu, mutta voitaisiin miettiä tulokulmia, jotka puhuttelisivat jäsenkuntaamme. Jäsenkunta tulkitsee asioita omista lähtökohdistaan, huomautti Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

– Arvostan avointa, kriittistä ja rakentavaa keskustelua, jota tänään kävimme Akavan hallituksen kokouksessa. Meidän pitää ottaa jäsenkenttämme moninaisuus entistä paremmin huomioon toiminnassamme, puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi.

 

Pyysi lausuntoaan anteeksi

Fjäder pyysi viime torstaina lausuntojaan anteeksi ja ilmoitti olleensa aina yhdenvertaisuuden puolustaja.

– Olen pahoillani, että vastuksestani syntyi mielikuva, että ehdotan kahden kerroksen työmarkkinoiden syntymistä. Tämänkaltaista mallia Suomeen emme todellakaan halua, vaan kaikkia työntekijöitä pitää kohdella tasavertaisesti, hän totesi tiedotteessaan.

– Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen työmarkkinoilla on Akavan keskeinen arvo. Haastattelussa pyrin tuomaan esille, että kotoutuminen tapahtuu nopeammin silloin, kun maahanmuuttajat työllistyvät, hän perusteli.

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Suurimpia jäsenjärjestöjä ovat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Tekniikan akateemiset TEK, Insinööriliitto, Suomen Ekonomit ja Tradenomiliitto.

Uusimmat

Fingerpori

comic