Uutiset

Sudan kielsi silpomisen – tuleeko todellinen muutos vai onko kyse lännen miellyttämisestä?

Sudan uudistaa talouden alamäen ja lahjoittajamaiden vaatimusten ristitulessa. Moni pelkää armeijan ottavan vallan Sudanissa. Siirtymäajan hallituksen pääministeri Abdalla Hamdok on yritetty salamurhata.
Khartumissa muistettiin kesäkuun alussa protestien väkivaltaista hajottamista vuosi aiemmin. Turvallisuusjoukot surmasivat protesteissa yhteensä yli 200 ihmistä. Kuva: epa08462221
Khartumissa muistettiin kesäkuun alussa protestien väkivaltaista hajottamista vuosi aiemmin. Turvallisuusjoukot surmasivat protesteissa yhteensä yli 200 ihmistä. Kuva: epa08462221

Sudan jatkaa uudistuksia. Siirtymäajan hallitus hyväksyi viime viikolla sarjan lakeja, jotka ylittivät kansainvälisen uutiskynnyksen ja joiden nähdään murtavan vuosikymmeniä voimassa olleen islamistisen lainsäädännön.

Ei-muslimit voivat nyt juoda alkoholia, ja uskosta luopuminen on sallittua. Aiemmin maassa kiellettiin naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpominen.

– Poistamme kaikki lait, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia, oikeusministeri Nasredeen Abdulbari kommentoi tuoreeltaan.

Sudanissa alkoi viime vuonna uusi aika 30 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Omar al-Bashirin jälkeen.

Viime lokakuussa koottu siirtymäajan hallinto oli kompromissi kahdeksan kuukautta kestäneiden protestien jälkeen, ja siinä on mukana myös vaikutusvaltaisen armeijan edustajia. Viime vuoden protesteissa turvallisuusjoukot surmasivat yli 200 ihmistä.

Kesäkuun lopussa eri kaupungeissa oli jälleen suuria protesteja. Ihmiset olivat vihaisia inflaatiosta sekä polttoainepulasta ja sähkökatkoksista. Mielenosoittajat myös vaativat, että siviilit ottavat aiempaa suuremman vastuun siirtymäajan hallituksessa.

Moni pelkää, että armeija yrittää ottaa vallan hallituksessa.

Pääministeri Abdalla Hamdok on jo joutunut salamurhayrityksen kohteeksi.

Nyt Hamdok vaikuttaa kiihdyttäneen uudistustahtia julkisuudessa esitettyjen vaatimusten jälkeen.

Aiemmin heinäkuussa Hamdok vaihtoi hallituksen ministereitä sekä poliisiylijohtajan ja varajohtajan, joita pidettiin jäänteenä Bashirin hallinnosta.

Kuolemantuomio oli ase Bashirin hallinnolle

Bashirin aikana uskosta luopuminen saattoi olla Sudanissa niin vakava rike, että siitä saattoi tulla tuomituksi kuolemaan. Hallinto käytti lain kirjainta aseenaan poliittisia vastustajiaan vastaan.

Ennen Bashirin hallintoa vain yksi iäkäs mies tuomittiin kuolemaan uskosta luopumisesta. Vuonna 2014 raskaana olleen naisen tapaus nousi kansainväliseen julkisuuteen. Meriam Yehya Ibrahim Ishag tuomittiin kuolemaan sen jälkeen, kun hän oli mennyt naimisiin kristityn miehen kanssa. Hänen onnistui kuitenkin lähteä maasta kansainvälisen painostuksen jälkeen.

Hallituksen uudistuksista tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisen kiellon uskotaan olevan hankalaa soveltaa, koska tapa on yleinen ja syvään juurtunut etenkin konservatiivissa piireissä. YK:n tutkimuksesta vuonna 2014 kävi ilmi, että Sudanissa arviolta 87 prosenttia 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on silvottu.

Koronaviruspandemia vaikeuttaa kampanjointia.

– Nyt on polttoainepulaa ja pitkiä sähkökatkoksia päivittäin. Koronavirustartunnat kasvavat. Näissä olosuhteissa silpomisen kiellon kampanjointi ei ole etusijalla eikä edes mahdollista, kommentoi naisaktivisti Nahid Toubia
The Guardianille.

Sudanissa on yritetty kieltää silpomista aiemmin, ensin siirtomaa-aikana ja sitten 1970-luvulla.

Sudan tarvitsee ulkomaiden tukea

Tutkija Magdi el-Gizouli Rift Valley Institutesta kommentoi Deutsche Wellelle, että vaikka siirtymäajan hallitus on tosissaan muutoksista, ne ovat myös asioita, joita länsi haluaa kuulla.

Ja ulkomaiden tukea Sudan tarvitsee. Yksi uuden hallituksen haasteista on saada maan talous kuntoon Bashirin hallinnon jälkeen. Sudanin talouden on määrä supistua kahdeksan prosenttia tänä vuonna.

Kesäkuussa kansainväliset lahjoittajamaat lupasivat Sudanille 1,8 miljardia dollaria, mutta se on vain osa maan tarvitsemasta 8 miljardista dollarista. Lahjoittajat vaativat Sudanilta myös taloudellisia uudistuksia, kuten polttoaine- ja vehnätukiaisten poistamista.

Sudan

30 vuotta Sudania johtanut presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa 2019. Sitä edelsivät massiiviset protestit.

Protestit olivat kestäneet useita kuukausia, kun siirtymäajan hallinto astui valtaan viime elokuussa. Sen on määrä hallita yhteensä 39 kuukautta eli yli kolme vuotta.

Ylintä valtaa käyttää 11-jäseninen neuvosto. Sen puheenjohtaja on kenraali Abdel Fattah al-Burhan, joka on käytännössä valtionpäämies.

Neuvostosta viisi paikkaa on armeijan hallussa.

Siirtymäajan hallitusta johtaa pääministeri Abdalla Hamdok, 64. Hän on ekonomisti, joka työskenteli aiemmin muun muassa YK:ssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic