Uutiset

Sudan pääsi askeleen lähemmäs rauhansopimusta

Osa kapinallisryhmistä sopi alustavasti rauhansopimuksesta maan väliaikaisen hallituksen kanssa.
Sudanilaiset mielenosoittajat huusivat iskulauseita turvallisuusjoukkojen edessä Khartumissa elokuun puolivälissä Kuva: MOHAMMED ABU OBAID / epa
Sudanilaiset mielenosoittajat huusivat iskulauseita turvallisuusjoukkojen edessä Khartumissa elokuun puolivälissä Kuva: MOHAMMED ABU OBAID / epa

Sudanissa väliaikainen hallitus sopi maanantaina alustavasti rauhansopimuksen allekirjoittamisesta viiden suurimman kapinallisryhmän kanssa, kertoi Reuters. Asiasta sovittiin Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa.

Sudanin konfliktit saivat alkunsa viime vuoden huhtikuussa syrjäytetyn maan hallitsijan Omar al-Bashirin aikana. Hän hallitsi kovin ottein maata kolme vuosikymmentä.

Syrjäyttämisen jälkeen maata on hallinnut väliaikainen siviileistä ja sotilasjohtajista koostuva hallitus. Se on sitoutunut päättämään 17 vuotta jatkuneen konfliktin.

Kaksi kapinallisryhmää hyväksyi sopimuksen vain osittain.

Sopimus tarjoaisi ryhmille edustuston politiikassa ja turvallisuusjoukoissa sekä oikeuden omistaa maata. Lisäksi sotien vuoksi kotinsa jättäneet ihmiset saisivat mahdollisuuden palata.

Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok sanoi Aljazeeran mukaan, että sopimuksen valmistuminen on kestänyt pidempään kuin hän toivoi. Alustava rauhansopimus solmittiin jo syyskuussa 2019.

– Silloin kaikki ajattelivat prosessin vievän kaksi, kolme kuukautta. Sitten ymmärsimme, että asiat ovat erittäin monimutkaisia, hän sanoi.

Yli 300 000 ihmisen arvioidaan kuolleen ja 2,5 miljoonan ihmisen joutuneen jättämään kotinsa sen jälkeen, kun maan hallituksen ja arabijoukkojen konflikti ei-arabien kanssa alkoi Darfurissa vuonna 2003.

Uusimmat

Fingerpori

comic