Uutiset

Sudanin sotilasneuvosto ja oppositio pääsivät sopuun perustuslaista – Maassa on tarkoitus pitää vaalit kolmen vuoden päästä

Maata on pitänyt viime kuukaudet hallussa sotilasjuntta, joka kaappasi vallan huhtikuussa.
Sudanilaiset osoittivat mieltään väkivaltaisuuksia vastaan, kun maassa tapettiin heinäkuun viimeisenä päivänä viisi mielenosoittajaa. Surmista epäillään puolisotilaallisen RSF-järjestön.jäseniä. Kuva: MARWAN ALI
Sudanilaiset osoittivat mieltään väkivaltaisuuksia vastaan, kun maassa tapettiin heinäkuun viimeisenä päivänä viisi mielenosoittajaa. Surmista epäillään puolisotilaallisen RSF-järjestön.jäseniä. Kuva: MARWAN ALI

Sudanin oppositio ja sotilasneuvosto ovat päässeet sopuun perustuslaista, Afrikan unioni kertoo.

Perustuslaillisessa julistuksessa sovitaan väliaikaishallinnon vallanjaosta tulevaksi kolmeksi vuodeksi, minkä jälkeen maassa on tarkoitus järjestää vaalit. Sopimuksessa määritellään myös oikeuslaitoksen asemasta ja hallituksen toimivallasta.

Sudanissa on ollut viime kuukaudet vallassa sotilasjuntta, joka syrjäytti huhtikuussa presidentti Omar al-Bashirin pitkien mielenosoitusten jälkeen vallasta.

Kun juntta kieltäytyi aluksi siviilihallintoon siirtymisestä, mielenosoitukset jatkuivat voimakkaina. Ainakin 128 ihmistä kuoli, kun turvallisuusjoukot alkoivat hajottaa mielenosoituksia.

Perustuslailliseen julistukseen johtaneet neuvottelut olivat jatkoa heinäkuussa solmitulle sopimukselle, jossa määritettiin tulevien vuosien vallanjakoa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi sopimuksen neuvottelun aikoihin Sudanin sotilasneuvoston ja opposition edustajia EU:n edustajana Etiopiassa pidetyissä keskusteluissa.

Seuraavaksi osapuolet jatkavat neuvotteluja sopimuksen yksityiskohdista sekä väliaikaishallintoa ja perustuslakia koskevista aikatauluista.

Siirtymäkauden aikana Sudanissa pitää valtaa neuvosto, jossa on kuusi siviiliedustajaa ja viisi sotilasta.

Tieto sovusta käynnisti Sudanin kaduilla ilonpidon.

Pääkaupungissa Khartoumissa ihmiset soittivat autojen tööttejä, lauloivat kansallislaulua ja huusivat sopua juhlistavia iskulauseita.

Sudan

Sudan oli ennen Afrikan suurin valtion, mutta se jakautui kahtia vuonna 2011 kun enimmäkseen kristittyjen astuttama Etelä-Sudan äänesti itsenäistymisen puolesta.

Valtioiden välejä ovat kiristäneet kiistat öljytulojen jakamisesta ja rajalinjan vetämisestä.

Etelän ja pohjoisen välillä käytiin kaksi veristä sisällissotaa, jotka vaativat 1,5 miljoonan ihmisen hengen. Myös läntisellä Darfurin alueella jatkuva konflikti on vaatinut yli 200 000 ihmisen hengen.

Armeija syrjäytti kolme vuosikymmentä maata yksinvaltaisesti hallinneen Omar al-Bashirin 11. huhtikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic