Uutiset

Sudanissa sotilaat suojelevat mielenosoittajia turvallisuusjoukoilta – hallituksen vastaista protestia on pyritty hajottamaan ampumalla ilmaan

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on järjestetty mielenosoituksia kolmen kuukauden ajan. Niissä vaaditaan presidentin eroa. Kuva: STRINGER
Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on järjestetty mielenosoituksia kolmen kuukauden ajan. Niissä vaaditaan presidentin eroa. Kuva: STRINGER

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on kuulunut raskasta tulitusta tiistaina. Turvallisuusjoukot ovat yrittäneet hajottaa mielenosoitusta puolustusministeriön edessä muun muassa ampumalla ilmaan ja ajamalla pakettiautoja protestoijien lähelle.

Aktivistit kertoivat sosiaalisessa mediassa aiemmin aamulla, että armeijan sotilaat pyrkivät suojelemaan mielenosoittajia ja avasivat heille portit ministeriöalueelle. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Al-Hadath ja Al Jazeera -tv-kanavilla näytettiin videota, jossa kuului raskasta tulitusta ja ihmiset juoksivat suojaan.

Ainakin kahden hallituksen sotilaan kerrottiin kuolleen, mutta tieto ei ollut varma.

Jo kuukausien ajan Sudanissa on ollut pieniä protesteja, jotka saivat alkunsa leivän kallistumisesta ja käteispulasta.

Sittemmin mielenosoituksissa ryhdyttiin vastustamaan aiempaa suoremmin presidentti Omar al-Bashiria, joka on ollut vallassa vuodesta 1989.

Al-Bashir kieltäytyy eroamasta virasta ja on sanonut, että hänen vastustajiensa täytyy pyrkiä valtaan vaalien kautta.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on määrännyt al-Bashirin pidätettäväksi epäillyistä sotarikoksista maan länsiosassa sijaitsevassa Darfurissa.

Lauantaina aktivistit yrittivät saada maan aseellisia joukkoja puolelleen ja marssivat kohti aluetta, jossa on puolustusministeriön lisäksi al-Bashirin virka-asunto. Mielenosoittajat leiriytyivät alueelle.

He sanoivat, että teollaan he pyrkivät kunnioittamaan 6. huhtikuuta 1985 tapahtunutta sotilasvallankaappausta, joka pakotti pitkäaikaisen yksinvaltiaan Jaafar Nimeirin luopumaan vallasta.

Lähes 2 500 pidätetty

Viikonlopun aikana kuoli kuusi ihmistä protesteihin liittyen Khartumissa ja yksi Darfurissa. Lisäksi lähes 60 ihmistä loukkaantui.

Sisäministeri Bishara Jumaa kertoi, että lähes 2 500 ihmistä on pidätetty Khartumin protesteissa. Hänen mukaansa noin kolme kuukautta kestäneet protestit ovat vaatineet 39 ihmisen hengen.

Turvallisuusjoukot ovat useasti yrittäneet hajottaa protestia, mutta armeijan sotilaat tulevat aina suojelemaan mielenosoittajia.

Ensimmäistä kertaa protestien aikana ryhmä näkyvimpiä oppositiojohtajia liittyi mielenosoittajien joukkoon puolustusministeriön edustalla.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati maanantaina, että kaikki osapuolet Sudanissa ”harjoittavat suurinta hillintää ja välttävät väkivaltaa”. Guterres myös vaati kiinniotettujen mielenosoittajien vapauttamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic