Uutiset

Sumyn kaupungin evakuointi on alkanut – Ukrainan varapääministeri vetoaa Venäjään humanitaaristen käytävien avaamiseen myös muista kaupungeista

Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten määrä ylittää kahden miljoonan rajan joko tänään tai huomenna, arvioi YK:n pakolaiskomissaari.
Sumyn kaupunki on alle 50 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Kaupungissa on käyty viime päivinä kovia taisteluita. Lehtikuva// AFP / DIMITAR DILKOFF

Sumyn kaupungin evakuointi on alkanut, kertoo Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö viestipalvelu Telegramissa. Aiemmin tänään maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi, että kaupungin evakuoinnin on tarkoitus alkaa aamupäivällä.

Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan varapääministeri kertoi evakuointireitin kulkevan Koillis-Ukrainan Sumysta maan keskiosissa sijaitsevaan Pultavan kaupunkiin.

Vereshtshukin mukaan muista evakuointireiteistä ei ole päätetty. BBC kuitenkin kertoo paikallisiin lähteisiin viitaten, että myös Kiovan lähistöllä sijaitsevasta Irpinin kaupungista evakuoitaisiin parhaillaan ihmisiä kohti pääkaupunkia.

Varapääministeri Vereshtshuk vetoaa Venäjää hyväksymään välittömästi Ukrainan ehdottamat humanitaariset käytävät myös muista sodan runtelemista ukrainalaiskaupungeista.

Sumyn kaupunki on alle 50 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Kaupungissa on käyty viime päivinä kovia taisteluita. Sumyn pelastusviranomaiset kertoivat tiistaina, että ainakin yhdeksän ihmistä oli kuollut maanantai-iltana kaupungin pommituksessa.

Venäjän YK-lähettiläs: Ihmiset saisivat itse päättää, mihin heidät evakuoitaisiin

Venäjä kertoi aiemmin olevansa valmis avaamaan tänään humanitaarisia käytäviä pakoreiteiksi ukrainalaisille siviileille myös ainakin Kiovasta, Mariupolista ja Harkovasta.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kertoi maanantai-iltana YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, ettei Venäjän tarjoukseen kuulu vaatimuksia siitä, että evakuointireitit ohjattaisiin tiistaina välttämättä Venäjälle.

–  Ihmiset saisivat itse päättää, mihin heidät evakuoitaisiin, Nebenzja kertoi neuvoston kokouksen lopulla.

Neuvosto oli koolla Ukrainan tilanteen takia.

Ukraina hylkäsi Venäjän aiemman tarjouksen humanitaarisista käytävistä maanantaina, sillä suurin osa pakoreiteistä johti Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Kiovaa koskevaan evakuointisuunnitelmaan kuului tuolloin myös ihmisten lennättäminen Valko-Venäjältä Venäjälle.

Käytännössä ukrainalaiset siis evakuoitaisiin ”turvaan” maahan, joka parhaillaan hyökkää heidän kotimaahansa.

YK:n pakolaiskomissaari: Kahden miljoonan ihmisen raja ylittyy pian

Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten määrä ylittää kahden miljoonan rajan joko tänään tai huomenna, arvioi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiistaina.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietojen mukaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen ulkomaille yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on suunnannut Puolaan.

Puolan rajan lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupunki Lvivin pormestari kertoi eilen kaupungin kamppailevan pakolaisten määrän kanssa.

Pormestarin mukaan kaupungin rautatieaseman läpi kulkee joka päivä noin 50  000 ihmistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic