Uutiset

Suojaimet testataan tarvittaessa tunneissa – lisälasti suojavarusteita laskeutui Helsinki-Vantaalle

Testausraportti: Liikemies Sarmasteelta tilatut kohumaskit eivät täyttäneet edes alemman tason vaatimuksia.
Lentokoneellinen suojavarusteita Kiinasta laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona vähän puolen päivän jälkeen. Kuva: -
Lentokoneellinen suojavarusteita Kiinasta laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona vähän puolen päivän jälkeen. Kuva: -

Suomeen saapui keskiviikkona puoliltapäivin uusi koneellinen Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tilaamia suojavarusteita Kiinasta.

Lähetys sisälsi HVK:n mukaan FFP2-tason hengityssuojaimia Lifa Airilta. Lisäksi keskiviikon kuormassa pitäisi olla sekä nitriili- että vinyylikäsineitä.

Etukäteistietojen mukaan Suomeen tulee keskiviikkona vielä toinenkin suojavarustelento.

Finnair lentää tällä viikolla yhteensä yli kymmenen lentoa A350-koneilla Etelä-Koreaan, Japaniin ja Kiinaan.

Näillä rahtilennoilla kuljetetaan Suomen ja Viron huoltovarmuutta tukevaa materiaalia. Mukana on myös Mehiläisen koronavirusnäytteitä, muiden asiakkaiden kriittistä rahtia ja normaalia rahtia, kuten tuoretta kalaa.

Lopullinen varmistus laadusta

Kiinasta Suomeen saapuvat suojaimet joutuvat Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testiin, jolla saadaan lopullinen varmistus tuotteiden laadusta.

– Tuotteista tutkitaan suodatustehokkuus ja hengitysvastus. Tarvittaessa tämä testaus pystytään tekemään suht nopeastikin, sanoo VTT:n tiimipäällikkö Kirsi Aaltola.

Tiistaina Suomeen saapui suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja. Jo samana iltana Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoi, että lasti on sitä mitä pitääkin eli että suojaimet soveltuvat sairaalakäyttöön.

Aaltola kertoo, että VTT on saanut viime päivinä paljon yhteydenottoja myös suomalaisyrityksiltä, jotka kysyvät omien suojavarusteidensa testaamisesta.

– Kaikilla on kova tarve saada tuotteet mahdollisimman nopeasti loppukäyttäjille.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan nyt tulleiden suojavarusteiden jaosta päätetään VTT:n testauksen jälkeen ministeriössä alueiden tarpeiden mukaisesti.

Suu-nenäsuojuksia on laskettu kuluvan Suomessa puoli miljoonaa kappaletta päivittäin, joten yksi rahtikoneellinen ei riitä kovin moneksi päivää.

Järeämpien hengityssuojainten tarve on noin kymmenesosa tästä eli 50 000 päivässä.

Aiemman kohuerän testitulos selvillä

Keskiviikkona julkistetusta VTT:n testitulosraportista selviää, että Huoltovarmuuskeskuksen aiemmin liikemies Onni Sarmasteelta tilaamien hengityssuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojusten laatu oli heikko.

Näiden viime viikolla saapuneiden hengityssuojainten piti vastata suodatustehokkuudeltaan standardia FFP2, mutta raportin mukaan kyseiset hengityssuojaimet eivät täytä edes alemman luokan FFP1:n standardeja.

FFP1-tason suojaimia käytetään muun muassa kotisiivouksissa suojaamaan ärsyttävältä pölyltä.

Tilatut suu-nenäsuojukset eivät nekään läpäisseet VTT:n testejä.

Näitä kasvosuojia on nyt kuntien käytössä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi pitkänäperjantaina tehtävästään Sarmasteelta tilatusta maskierästä syntyneen sotkun seurauksena. Kaksi keskuksen johtoryhmän jäsentä on hyllytetty jupakan selvittelyn ajaksi.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus antoi tiistai-iltana selvityksen asiasta työ- ja elinkeinoministeriölle.

Uusimmat

Fingerpori

comic