Uutiset

Suomalainen Emma rankattiin maailman 12 parhaan kakkutaiteilijan joukkoon: "Nyt kakkujeni hinta on 10 000 euroa" – Uteliaisuus muutti elämän suunnan

Kansainvälistä uraa tekevä kakkutaiteilija Emma Ivane oli vielä muutama vuosi sitten tamperelainen konetekniikan diplomi-insinööri Emma Iivanainen. Nyt kolmikymppinen Ivane valittiin ainoana pohjoismaalaisena kirjaan, jossa esitellään 12 maailman parasta kakkutaiteilijaa. Tapasimme hänet onnistuneen Lontoon matkan jälkeen kodissaan Helsingissä, missä hän kertoo satumaisen tarinansa kakkujen valtiattareksi.
Yhden kakun koristelu vie Emma Ivanelta helposti kymmenen tuntia. Hän saa ideoita koristeluun monipuolisesti eri taiteista. Kuva: Joel Maisalmi
Yhden kakun koristelu vie Emma Ivanelta helposti kymmenen tuntia. Hän saa ideoita koristeluun monipuolisesti eri taiteista. Kuva: Joel Maisalmi

Arkkitehtien Alvar Aallon ja Eliel Saarisen mukaan nimensä saaneet kissaveljekset ovat ensimmäisinä vastassa, kun ovi Helsingin Puu-Vallilassa sijaitsevaan asuntoon avautuu. Kauniin puutalokaksion emäntä ottaa vieraat vastaan utuisenvärisessä pitkässä sifonkimekossa.

Prinsessamaailma jatkuu, kun astumme kuvaajan kanssa keittiön puolelle. Pöydällä komeilee kolmekerroksinen nykymuodin mukainen korkea täytekakku. Valkoisen kakun keskimmäisen kerroksen pinta on pitsimäistä. Koristelu on vielä kesken, joten pääsemme seuraamaan talon emäntää, kakkutaiteilija Emma Ivanea työssään.

Ovessa lukee Iivanainen, Ivane on taiteilijanimi.

– Ehkä tämän kakun nimi voisi olla ”London Lace” eli Lontoon pitsi. Sain inspiraation siihen Lontoon-matkaltani. Kakun pinta on rustiikki eli luonnonmukaisen rosoinen, mutta romanttinen, Ivane esittelee.

 

Viimeisen silauksen Lontoon pitsi -nimiselle kakulle antaa 24 karaatin kulta, jota Emma Ivane nostaa kakkuun kuivalla siveltimellä ohuesta kultalehdestä. Kuva: Joel Maisalmi
Viimeisen silauksen Lontoon pitsi -nimiselle kakulle antaa 24 karaatin kulta, jota Emma Ivane nostaa kakkuun kuivalla siveltimellä ohuesta kultalehdestä. Kuva: Joel Maisalmi

 

Rohkeus palkittiin

Emma Ivane on tullut pari päivää aikaisemmin Lontoosta Cake International -messuilta, joka on yksi maailman suurimmista kakunkoristelutapahtumista.

Siellä yli 10 000 ihmisen läsnä ollessa julkistettiin Designer Cake Decorating -kirja, johon oli valittu 12 maailman parasta kakkutaiteilijaa. Kaikki heistä olivat tulleet tunnetuksi myös alan huippulehden, brittiläisen Cakes & Sugarcraftin pitkäaikaisina kakkutaiteilijoina. Emma Ivane oli ainoa pohjoismaalainen.

Kirjaan valittiin Ivanelta turkoosi kultasomisteinen kakku ja graafisin kuvioin koristeltu monivärinen kakku. Kakkujen pinnassa Ivane jäljitteli sokerimassalla marmoria. Niiden sisuksena oli porkkanakakku eli resepti oli hyvin skandinaavinen.

Ivane on ollut päätoiminen kakkutaiteilija jo kuuden vuoden ajan. Omien leivontakirjojen, blogin ja koristelukurssien lisäksi hänellä on nimikkoleivontavälinesarja suomalaisen keittiövälinevalmistaja Heirolin mallistossa. Hän tekee myös konsulttikeikkoja kunnissa, aluehallintovirastoissa, ministeriöissä ja oppilaitoksissa. Hän on konsultointiyritys Tamoran palkkalistoilla ainoana kakkutaitelijana.

Emma Ivanen viesti kuuluu: ”Uskaltakaa tehdä isoja, rohkeita, näyttäviä juttuja, jotakin yllättävää voi muuttaa kannattavaksi liiketoiminnaksi”.

Hän uskalsi itse aloittaa alalla, jota ei Suomessa ollut, ja toteuttaa omaa intohimoaan kakkutaiteilijana. Kun yhä useampi uskaltaa seurata intohimoaan, saadaan uutta työtä Suomeen.

 

Hääkakun hinta voi kohota pilviin

Ivane on tehnyt kakkutaiteesta bisnestä. Hän arvioi, että kun hänet valittiin kansainväliseen kirjaan maailman 12 parhaan kakkutaiteilijan joukkoon, hänen kakkutaideteoksiensa arvo nousee.

– Se avasi minulle loppuelämäksi väylät ihan mihin tahansa, profiloi korkeammalle. On ihan realistinen arvio, että nyt kakkujeni hinta on kansainvälisillä markkinoilla noin 10 000 euroa. Esimerkiksi brittiläisen kakkutaiteilijan Peggy Porschenin hääkakut voivat maksaa nyt noin vajaat 20 000 puntaa eli reilut 23 200 euroa.

Siis hetkinen, 10 000 – 23 000 euroa täytekakusta?! Suuressa maailmassa tuhannen hengen häissä hääkakuillekin tulee hintaa. Lisäksi nyt puhutaan taiteesta. Kakkutaide on Suomessa vielä tuore ilmiö.

Ivanen diplomityö Tampereen teknillisessä yliopistossa liittyi yritysstrategiaan, joten opinnot eivät selvästi menneet hukkaan.

Enää hän ei tee kakkuja tilauksesta vaikkapa häihin, vaan keskittyy suunnittelemaan.

 

Taiteilijaukki kannustusjoukoissa

Miten konetekniikan diplomi-insinööriksi valmistuneesta tamperelaistytöstä sitten tuli kakkutaiteilija? Avataan ensin kiinni laitettu keittiön ovi. Kissoista Alvar on uteliaampi ja seurankipeä ja raaputtaa ovea niin kauan, että pääsee katsomaan kakun koristelua.

Kakkutaiteilija kantaa kakun olohuoneeseen ja poseeraa tottuneesti sen kanssa rottinkisohvalla. Kaikki on ajateltu viimeisen päälle, kun kyseessä on brändi nimeltä Emma Ivane. Kuva: Joel Maisalmi
Kakkutaiteilija kantaa kakun olohuoneeseen ja poseeraa tottuneesti sen kanssa rottinkisohvalla. Kaikki on ajateltu viimeisen päälle, kun kyseessä on brändi nimeltä Emma Ivane. Kuva: Joel Maisalmi

Jo Tampereen Norssissa Ivane pääsi edustamaan koulua kuvataidekilpailuihin. Hän oli maalannut lapsena ukkinsa, arkkitehti ja kuvataiteilija Eelis Iivanaisen kanssa.

– Saatoimme ukin kanssa valvoa öitä ja valita yhdessä teoksia hänen näyttelyynsä. Ukki on rohkaissut minua aina maalaamaan.

Ivane on toteuttanut ukkinsa ohjetta. Asunnon seinillä on hänen omia maalauksiaan, joissa on sama romanttinen, rustiikki tyyli kuin hänen kakuissaan. Loppukevään Ivane keskittyy maalaamiseen, koska hän sai kutsun Zenith-galleriaan Miamiin, Yhdysvaltoihin pitämään omaa näyttelyään elokuusta alkaen. Näyttely on osa Miamin taideviikkoa.

Emma Ivanen äiti on intohimoinen ruoanlaittaja, ja kotona syötiin harvoin ”tavallista” ruokaa. Isä on ohjelmistoyrittäjä. Juuri isä rohkaisi tytärtään, kun konetekniikan opiskelija pohti, uskaltaako alkaa tehdä sitä, mihin hänellä on intohimo.

– Itse ajattelin kouluikäisenä, että taide ei ole oikeaa työtä ja ala on liian epävarma, jotta sillä voisi elää.

 

”Löysin taidon, jota en tiennyt itselläni olevan”

Ratkaisevasiirto oli se, kun Ivane lähti vaihto-opiskelemaan Penangiin, Malesiaan. Hän ihasteli siellä toinen toistaan upeampia kakkuja. Ne olivat näyttävyydeltään jotain aivan toista, mitä hän oli koskaan nähnyt: kakkutaidetta.

– Kun palasin Suomeen, löysin tamperelaisesta leivontatarvikekaupasta ranskalaisen kakkukirjan.

Ivane valitsi kirjasta kaikkein vaikeimman sokerimassakukkareseptin. Hän osasi tehdä sen heti.

– Löysin taidon, jota en tiennyt itselläni olevan.

Nyt hän saa ajatuksia kakkuihinsa monipuolisesti eri taiteenaloista sisustuksesta arkkitehtuuriin.

– Olen luonut elämäntyylin, jossa elän taidekuplassa. Saan taidehörhöillä koko ajan ihan kympillä.

 

Kurkistus verhon taakse kannatti

Ivane järkeili, että jos kerran kansainvälistä uraa suunnittelevat muusikot ja näyttelijät lähtevät Lontooseen ja New Yorkiin ja yrittävät etsiä sieltä kontaktit, hän tekee saman.

Emma Ivane on ollut päätoiminen kakkutaiteilija jo kuuden vuoden ajan. Hän uskalsi aloittaa alalla, jota ei Suomessa vielä ollut. Kuva: Joel Maisalmi
Emma Ivane on ollut päätoiminen kakkutaiteilija jo kuuden vuoden ajan. Hän uskalsi aloittaa alalla, jota ei Suomessa vielä ollut. Kuva: Joel Maisalmi

– Lähdin Lontooseen ilman mitään valmiita kontakteja. Kaksi viikkoa pyörin siellä eri paikoissa. Sitten menin taidegalleriaan, jossa oli kakkunäyttely. Kaikki kakut olivat raha-aiheisia. Näyttelytilan perällä oli verho, ja avasin sen.

Verhon takana oli ”kolme tyyppiä puvut päällä”. Ivane oli tietämättään tullut kakkualan sijoittajatilaisuuteen.

Hän alkoi kertoa, mitä on tehnyt eli osallistunut ”Koko Suomi leipoo” -tv-ohjelmaan ja julkaissut kakkukirjan. Raadissa oli leivontatarvikevalmistajan ja leivontalehtiä julkaisevan Squires Kitchenin kirjailija. Parin viikon päästä Ivanea pyydettiin tulemaan kakkuluonnoksien kanssa uudelleen Lontooseen.

Loppu meni kuin sadun prinsessalla. Ivane kutsuttiin Cakes & Sugarcraft -lehden kirjoittajaksi.

– Ajattelin, että nyt joku Malesiassa ostaa lehden ja lukee minun kakuistani.

Joukko suomalaisia sijoittajia on lähtenyt tukemaan Ivanen yritystoimintaa.

 

Kaikki on ajateltua

Ivanen kertoessa unelmansa toteutumisesta hän on koko ajan koristellut pitsimäistä kakkuaan. Viimeisen silauksen kakulle antaa 24 karaatin kulta, jota hän nostaa kuivalla siveltimellä ohuesta kultalehdestä kakkuun.

Kakkutaiteilija kantaa kakun olohuoneeseen ja menee tottuneesti poseeraamaan kakun kanssa rottinkisohvalle. Pitkät kiharat hiukset, keveä sifonkiunelma ja romanttinen kakku. Kaikki on ajateltu.

Se on brändi nimeltä Emma Ivane.

Emma Ivane

Kakku- ja kuvataiteilija. Taiteilijanimi on lyhenne oikeasta nimestä Emma Iivanainen.

"Lähdin Lontooseen ilman mitään valmiita kontakteja. Kaksi viikkoa pyörin siellä eri paikoissa", Emma Ivane eli Emma Iivanainen kertoo. Sitten tärppäsi, ja se oli menoa. Kuva: Joel Maisalmi
”Lähdin Lontooseen ilman mitään valmiita kontakteja. Kaksi viikkoa pyörin siellä eri paikoissa”, Emma Ivane eli Emma Iivanainen kertoo. Sitten tärppäsi, ja se oli menoa. Kuva: Joel Maisalmi

Syntynyt Tampereella 1987.

Konetekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Oli yksi Designer Cake Decorating -kirjaan valitusta 12 kakkutaiteilijasta. Kirja julkistettiin Lontoossa 4.-6. huhtikuuta pidetyillä Cake International -messuilla, joka on yksi maailman suurimpia kakunkoristelutapahtumia.

Oli mukana Koko Suomi leipoo -tv-ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella vuonna 2013.

Valittiin Vuoden käsityöläiseksi vuonna 2013, jolloin Suomen käsityön museossa Jyväskylässä oli esillä vuoden mittainen näyttely Ivanen kakkutaiteesta.

Julkaissut seitsemän leivontakirjaa, joista myös itse kuvannut viisi kirjaa. Kakkutaidetta kotikeittiössä (2014), Emman kakut, leivokset ja jäätelöt (2015), Emman makea joulu (2016), Emman makeat piirakat (2016), Emman kakkukirja (2017), Vaan 3 (2018) ja Minimuru (2018).

Emman kakkuja ja reseptejä on julkaistu brittiläisissä leivontalehdissä Cakes & Sugarcraft, Wedding Cakes ja Bake School. Suomessa kuvaa ja kirjoittaa ruokabrändeille ja alan lehtiin.

Instagram: @emmaivane

 

Uusimmat

Fingerpori

comic