Uutiset

Suomalainen kalasääski törmäsi Ugandassa lentokoneeseen - kohtalo vielä tuntematon

Suomessa rengastettu kalasääski M550-260 törmäsi Ugandan Entebben lentokentällä lentokoneeseen, kertoi Ugandalainen sanomalehti Daily Monitor viime viikolla.

Lentokentän henkilökunta löysi kalasääsken tammikuussa kentän kiitoradan tekonurmelta. Lintu oli ilmeisesti törmännyt lentokoneeseen ja rikkonut molemmat siipensä.

Paikalle hälytettiin ugandalaislehden mukaan paikallisen villieläinkeskuksen Uganda Wildlife Education Centerin (UWEC) henkilökuntaa.

Suomen Luonnontieteellisen museon Luomuksen seurantatiimin vetäjä ja petolintuseurannasta ja lintujen rengastuksesta vastaavan Jari Valkaman mukaan on täysin mahdollista, että kalasääski on törmännyt lentokoneeseen.

– Kentän lähellä on saattanut olla vesistö, jossa lintu on käynyt saalistamassa.

Lintujen ilmailutörmäyksiä sattuu hänen mukaansa aina aika ajoin. Mutta M550-260:lla oli tällä kertaa onnea matkassa, sillä pelastuspartio oli saapunut paikalle ajoissa.

Linnun jalasta löytynyt alumiininen rengas johdatti Uganda Wildlife Education Centrerin (UWEC) Suomen Luonnontieteellisen museoon.

– Kalasääski M55-260 todellakin rengastettiin viime vuoden heinäkuussa Rovaniemellä. M55-260 oli nuori lintu, vasta edellisen kesän poikasia, Valkama kertoo .

Valkaman mukaan Uganda Wildlife Education Centrerin (UWEC) lähetti löytöilmoituksen Suomen Luonnontieteelliselle museolle jo tammikuussa.

”Pääsimme onneksi perille ajoissa. Uskomme, että lintu toipuu leikkauksesta.” Näin ugandalaisen keskuksen ilmoituksessa oli kerrottu.

Ugandalaislehti tosin tiesi kertoa, että kalasääski olisi loukannut itsensä pahemmin. Keskuksen työntekijä Mr Isaac Mujansi kertoi Daily Monitorille, että linnun siivet jouduttiin amputoimaan.

– Tämä yksityiskohta ihmetyttää, ei lintu ilman siivettömänä enää toivu kovinkaan hyvin, Valkama kertoo.

Lintu jää tässä tapauksessa Valkaman mukaan todennäköisesti lentokyvyttömänä ugandalaiseen eläintarhaan tai hoitolaitokseen.

Toivottava vaihtoehto on Valkaman mukaan tietysti se, että ugandalaisella lehdellä oli käytössä rikkinäinen puhelin. Siinä tapauksessa M55-260 on voinut jo toipua onnettomuudesta ja leikkauksesta ja mahdollisesti vapautettu luontoon.

– Mahdoton mennä sanomaan. Lintu on myös saatettu lopettaakin, sitä tarina ei vielä kerro.

Suomessa pesivistä kalasääskistä naaraat saattavat kohta puoliin lähteä pesäpaikalta kohti talvehtimisalueita. Poikaset ja koiraat lähtevät vasta syyskuun aikana, kun poikaset ovat lentokykyisiä.

Pohjois-Suomen sääsket muuttavat usein hieman kauemmaksi. Heillä on Valkaman mukaan taipumusta lähteä juuri itäiseen ja eteläiseen Afrikkaan, kun taas eteläisessä Suomessa pesivät kalasääsket jäävät herkästi päiväntasaajan pohjoispuolelle.

Afrikasta tulee hänen mukaansa ilmoituksia kirjeitse, sähköisesti ja verkkolomakkeen kautta. Jokainen löytö, joka Afrikasta tulee on mielenkiintoinen.

– Nämä ovat linnuille pitkiä siirtymiä ja kovia matkoja, siksi niitä dokumentoidaan mielellään. M55-260 oli matkannut löytöpaikalta rengastuspaikalle yli 17 700 kilometriä.

Kalasääskiä on Valkaman mukaan löytynyt jopa Etelä-Afrikasta.

– M55-260:lla kävi tuuri, kun se selvisi edes Ugandaan saakka hengissä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti