Uutiset

Suomalainen lääkäri- ja hoitajaryhmä ei lähde Espanjaan

Mehiläisen toimitusjohtaja: Mehiläinen ei ole ollut yrityksenä rekrytoimassa missään vaiheessa lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronan runtelemaan maahan.
Koronaviruksen pahoin runtelemassa Espanjassa on perustettu kenttäsairaaloita helpottamaan painetta täpötäysissä sairaaloissa. Sairaalakonttia nostettiin perjantaina Madridissa. Espanjassa on jo yli 70 000 koronaan sairastunutta. Kuva: epa08326112
Koronaviruksen pahoin runtelemassa Espanjassa on perustettu kenttäsairaaloita helpottamaan painetta täpötäysissä sairaaloissa. Sairaalakonttia nostettiin perjantaina Madridissa. Espanjassa on jo yli 70 000 koronaan sairastunutta. Kuva: epa08326112

Aie rekrytoida suomalaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronaviruksen runtelemaan Espanjaan ei toteudu.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo sähköpostitse Lännen Medialle, että ryhmän lähettäminen osoittautui eri käytännön syistä vaikeaksi.

Useat vapaaehtoiset suomalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat olisivat hänen mukaansa olleet valmiita lähtemään auttamaan. Monilla heillä on ennestään kokemusta kansainvälisistä avustusoperaatioista.

Järvenpää korostaa, ettei Mehiläinen ole ollut yrityksenä missään vaiheessa rekrytoimassa suomalaislääkäreitä ja sairaanhoitajia Espanjaan.

– Sain henkilökohtaisesti avunpyynnön suomalaislääkärien ja sairaanhoitajien lähettämisestä Espanjaan.

Pyyntö tuli hallituksen puheenjohtajalta yrityksestä, joka vastaa Espanjassa useasta julkisesta sairaalasta.

– Tämä pyyntö on välitetty eteenpäin yhtiömme sisällä ja sitä kautta myös tullut julkisuuteen, Järvenpää sanoo.

Ei taloudellista intressiä

Yle uutisoi viime torstaina (26.3.) Mehiläisen olevan rekrytoimassa lääkäreitä ja hoitajia Suomesta koronaviruskriisin keskelle Espanjaan.

Muun muassa lääkäriliitto tyrmäsi ajatuksen, koska heidän mielestään Suomella ole varaa lähettää lääkäreitä tässä tilanteessa ulkomaille (Lääkärilehti 27.3.).

Järvenpään mukaan Lääkäriliitto ei ole ollut Mehiläiseen yhteydessä asiaan liittyen .

Espanjassa olisi hänen mielestään ollut kyseessä humanitaarisesta avustusoperaatiosta, jollaisia on ollut koko ajan käynnissä eri puolilla maailmaa.

– Kyseessä ei siis olisi ollut Mehiläisen rekrytointi tai Mehiläisen toiminta, vaan humanitaarinen avunpyynnön edelleen lähettäminen. Mehiläisellä ei olisi ollut minkäänlaista taloudellista intressiä asiassa, Järvenpää painottaa.

”EU-maista löytyy solidaarisuutta”

Espanjaan on hänen mukaansa tulossa nyt apua muualta maailmasta.

– Esimerkiksi Saksasta lähtee ensi viikon alussa yli sadan lääkärin ja hoitajan joukko Madridiin pelastamaan ihmishenkiä ja auttamaan espanjalaisia suuressa hädässä. On hienoa, että EU-maista löytyy solidaarisuutta auttaa maata, joka tällä hetkellä pahimmassa tilanteessa.

Järvenpää muistuttaa, että onnettomuuksia, sotia ja epidemioita puhkeaa jatkossakin ja ihmiset eri puolilla maailmaa tarvitsevat apua.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi ollut torstaista lähtien voimassa asetus, jonka mukaan terveydenhuollon henkilökunnan valmiuslaissa tarkoitettua velvollisuutta tehdä työtä voidaan soveltaa koko maassa.

Töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta ja jotka ovat täyttäneet 18 mutta eivät 68 vuotta.

Yhtään velvoituksen asettamaa työmääräystä, joka estäisi lähdön maasta, ei ole kuitenkaan vielä annettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic