Uutiset

Suomalainen Tiina puhui medialle: "Olin valmis uhraamaan henkeni Latifan puolesta"

Dubaissa erikoiseen tilanteeseen joutunut suomalainen Tiina Jauhiainen on astunut ensimmäistä kertaa median eteen. Hän puhui Detained in Dubai -järjestön pitämässä lehdistötilaisuudessa torstaina Lontoossa.

Tiedotustilaisuudessa Jauhiainen toisti kertomuksensa maaliskuun tapahtumista Intian aluevesillä ja Dubaissa.

Hän kertoi, ettei epäröinyt hetkeäkään, kun Dubain hallitsijan tyttäreksi esittäytynyt Sheikha Latifa Mohammed al-Maktoum pyysi Tiinalta apua pakenemiseen.

-Olin valmis uhraamaan henkeni hänen puolestaan. Hän on kuin perheeni ja syy siihen, että olin Dubaissa viimeiset seitsemän vuotta, kertoi Jauhiainen.

Jauhiaisen mukaan Latifa oli pakomatkan alussa onnellinen. Pakomatkan edetessä hänen huolensa siitä, että hänen isänsä tulisi etsimään hänet, kasvoi. Niin kävi maaliskuun 4. päivänä.

-Hyökkäyksen aikana olimme kannen alla Latifan kanssa. Aloimme kuulla ääniä, jotka kuulostivat ampumiselta. Piilouduimme veneen vessaan. Katsoessamme ulos näimme, että hytissä oli savua, ja meidän oli pakko mennä ylös kannelle, kertaa Jauhiainen tapahtumia.

Kannella heitä odottivat aseistetut miehet. Tiina painettiin kaidetta vasta ja häntä uhattiin ampumisella. Jauhiaista käskettiin pitämään silmiään kiinni, joten hän ei nähnyt, mitä Latifalle tehtiin.

-Kuulin Latifan puolustavan minua ja sanovan, että älkää ampuko häntä, sanoo Jauhiainen.

Kun Tiina oli viety pois, Arabiemiraattien sotilaat valtasivat veneen. Reilun viikon päästä Tiina ja muut veneen matkustajat oli viety takaisin Arabiemiraatteihin.

-Minut vietiin valtion turvasäiliöön, jossa Isikseen kuuluvia ihmisiä pidetään. Minusta otettiin pidätyskuva ja kuulusteltiin tuntikausia. Minun sanottiin puukottaneen Dubain hallitsijaa selkään, kun autoin hänen tytärtään pakenemaan, jatkaa Jauhiainen.

Toisena kuulustelupäivänä keinot olivat kovemmat. Tuolloin hänet myös pakotettiin allekirjoittamaan tunnustus, jonka sisältö oli arabian kielellä. Suomeen palattuaan Jauhiainen sai uhkailupuheluita Arabiemiraateista, joissa muistutettiin Jauhiaisen allekirjoittamasta tunnustuksesta ja salassapitovelvollisuudesta.

Jauhiainen kertoi tavanneensa Latifan vuonna 2010, kun tämä otti yhteyttä Jauhiaiseen ja pyysi tätä opettamaan Latifalle kamppailulajeja. Aluksi Latifa oli ujo, ja vaikutti aina katsovan alaspäin puhuessaan muille. Luottamus syntyi pikku hiljaa, ja pian Latifa ja Jauhiainen puhuivat muun muassa perheistään. Jauhiainen kehui Latifaa ystävälliseksi ja nöyräksi.

-Latifa ikään kuin häpesi perheensä varallisuutta, eikä koskaan elvistellyt sillä.

Juuri naisten syvä ystävyys sai Jauhiaisen auttamaan Latifaa pakenemaan. Hän sanoo tekevänsä parhaansa, jotta Latifa saisi jälleen vapautensa.

-Latifa on paras ystäväni. Olen täällä, sillä haluan, että meidän tarinamme kuullaan ja Latifa saa jälleen vapauden, kertoo Jauhiainen.

Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla myös ranskalais-yhdysvaltalainen Hervé Jaubert, Detained in Dubai -järjestön johtaja Radha Stirling, asianajana David Haigh sekä Guernica 37 -lakiasiatoimiston edustaja Toby Cadman.

Jaubert toisti myös aiemmin kertomansa tapahtumista. Lakimiehet ja Stirling esittivät huolensa Arabiemiraattien ja Dubain turvallisuustilanteesta. Stirling toisti pyyntönsä siitä, että YK puuttuisi Dubain tilanteeseen.

Jauhiainen ja ranskalais-yhdysvaltalainen Hervé Jaubert yrittivät helmi-maaliskuussa auttaa Dubain hallitsijan ja Arabiemiraattien pääministerin ja varapresidentin tyttäreksi väitettyä Sheikha Latifa Mohammed Al-Maktoumia pakenemaan Dubaista ja maasta. Pakoyritys epäonnistui, kun aseistautuneet Arabiemiraattien ja Intian sotilaat pysäyttivät pakomatkalla käytetyn purjeveneen Intian edustalla maaliskuun alussa. Jaubert ja Jauhiainen vietiin Dubaihin, jossa heitä pidettiin muutaman viikon ajan. Sheikha Latifasta tai hänen tilastaan ei ole kuulunut mitään yli kuukauteen.

Detained in Dubai -järjestö piti torstaina lehdistötilaisuuden. Järjestö julkaisi nettisivuillaan maanantaina kuvan, jossa (vasemmalta oikealle) ovat: Suomalaisen Tiinan veli, Tiina Jauhianen, Hervé Jaubert, Radha Stirling ja David Haigh.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti