Uutiset

Suomalaisasiantuntija: "Jokin koronarokote voi olla käytössä Suomessa jo ennen vuodenvaihdetta"

Arvion esittää THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Hän korostaa kuitenkin, että asiaan liittyy vielä paljon epävarmuutta.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että maailmalla on tiedossa kaikkiaan 302 koronarokoteaihiota. Niistä neljä on tehotutkimusvaiheessa. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että maailmalla on tiedossa kaikkiaan 302 koronarokoteaihiota. Niistä neljä on tehotutkimusvaiheessa. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto

Jos kaikki menee hyvin, jokin koronarokote voi olla käytössä Suomessa jo ennen vuodenvaihdetta. Näin arvelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Koska tehotutkimustietoja ei vielä ole, tähän arvioon sisältyy kuitenkin paljon epävarmuutta, hän korostaa.

Arvio liittyy tiistaiseen uutiseen, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi maassa kehitetyn koronavirusrokotteen, joka tarjoaa ”pysyvän immuniteetin” virusta vastaan. Putinin mukaan rokote rekisteröitiin tiistaiaamuna, ja hänen oma tyttärensä on jo saanut rokotteen.

Hanna Nohynek muistuttaa, että maailmalla on tiedossa kuitenkin kaikkiaan 302 koronarokoteaihiota. Niistä 28 on jo ihmiskokeissa ja neljä tehotutkimusvaiheessa.

– Kiinassa CanSinon (bioteknologiayritys) rokotteita käytetään ymmärtääkseni jo armeijassa laajalla skaalalla.

Venäläisrokotetta ehdittiin tuoreeltaan epäillä kansallisylpeyden johdannaiseksi, joka saattaa ohittaa tieteen ja turvallisuuden vaatimukset.

– Sellainen vaara toki on, Nohynek kommentoi.

– Enempää minun on vaikea sanoa, koska en ole nähnyt heidän tutkimustuloksiaan enkä aikataulujaan.

Ylilääkäri viittasi myös aiemmin päivällä Helsingin Sanomille antamaansa haastatteluun. Siinä hän totesi, että jos venäläistiedot pitävät paikkansa, uutinen on ”hirveän hyvä”.

Huolestuttavaa Nohynekin mukaan sen sijaan on, jos itänaapurissa on oikaistu kulmista eli viety rokote myyntiluvalliseksi ilman riittävää tieteellistä näyttöä sen hyöty- ja haittasuhteesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic