Uutiset

Suomalaiset ammattitutkinnot käyvät kaupaksi maailmalla – koulutusviennin liikevaihtoa tarkoitus kasvattaa sadalla miljoonalla eurolla

Suomalainen koulutus on laadukasta, ja se myy ulkomailla.

Koulutusviennissä on kyse koko Suomen koulutuksen mittavasta maineesta ulkomailla, toteaa koulutusviennin kasvuohjelmaa vetävä Lauri Tuomi Opetushallituksesta.

-Ammatillisessa koulutuksessa maailmalla on nyt huikea kehittämisen tarve.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut lainsäädäntö antaa kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden myydä ammatillista koulutusta joko koko tutkintoina tai tutkinnon osina EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisiin maihin.

Luvan myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan koulutusviennin liikevaihtoa on tarkoitus lisätä sadalla miljoonalla eurolla.

Tuomen mukaan koulutusvienti on oppilaitoksille yksi rahoituslähde.

-Koulutuksen järjestäjät saavat ulkomaisesta myynnistä lisäresursseja omaan toimintaansa.

Kokeilu alkoi viime vuonna

Ammatillisen koulutuksenkoulutusvienti alkoi jo viime vuonna kokeiluna. Siihen osallistui 11 koulutuksen järjestäjää ympäri Suomea.

Suomalaista ammatillista koulutusta on jo myyty muun muassa Saudi-Arabiaan, Qatariin, Kiinaan ja Ugandaan. Saudi-Arabiassa on parhaillaan alkamassa yrittäjän ammattitutkinto, ja suomalaiset yrittäjyysopit kiinnostavat myös Ugandassa.

Ammatillisen koulutuksen myyntivaltiksi on noussut suomalaiskoulujen tapa kouluttaa oppilaita yhteistyössä yrityksen kanssa. Sitä käytäntöä kaivataan myös muihin maihin.

Vuoden alusta tutkintojen myymiseen on lähtenyt jo neljä oppilaitosta lisää. Koulutusvienti kiinnostaa Tuomen mukaan ympäri Suomea.

Koulutusvienti

Koulutusvienti on Suomen ulkopuolella myytävää, osaamista kehittävää ja voittoa tavoittelevaa toimintaa, jossa tuotteina ovat erilaiset opetus- ja koulutuspalvelut.
Koulutusvientiä tekevät yliopistot, ammattikorkeakoulut, ammatilliset oppilaitokset ja yritykset.
Vuonna 2017 alkoi opetushallituksen hallinnoima kokeilu, jossa 11 koulutuksen järjestäjää pyrki myymään ammatillisia näyttötutkintoja 20 maahan. Kokeiluluvan sai 68 tutkintoa. Tänä vuonna lainsäädäntö laajeni koskemaan kaikkia suomalaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä.
Suosituimmat vientituotteet ovat yrittäjyyden, johtamisen, kone- ja metallialan, prosessiteollisuuden, sosiaali- ja terveysalan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tekniikan sekä tuotekehitystyön tutkinnot.
Hallitus on asettanut koulutusviennin liikevaihdolle 350 miljoonan euron tavoitteen vuoden 2018 loppuun mennessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic