HYÖTYJUTUT Uutiset

Suomalaiset ihastuivat pandoihin jo 50-luvulla - Makeistehdas sai nimensä pandakääreestä

Suomalaisten rakkaus pandoja kohtaan on pitkäikäistä. Se havaittiin jo vuonna 1952, kun SOK:n makeistehdas painatti pandan kuvaan suklaalevyjensä kääreeseen. Niistä tuli kertaheitolla suosittuja – jopa niin suosittuja, että tehdas muutti 1960-luvun vaiheessa nimensä Pandan Suklaatehtaaksi.

Tänäkin päivänä karkkitehtaan pihalla Vaajakoskella Jyväskylän naapurissa kävijöitä on vastaanottamassa iso pandafiguuri, joka kehottaa käymään peremmälle.

Pandalla on pitkät perinteet näillä sijoilla, Suomen keskivaiheilla. Ensimmäisen kerran karamelleja valmistettiin vuonna 1921 ihan vieressä sijainneen kaksikerroksisen talon vintillä. Taloa kutsuttiin Marjalaksi. Siellä tuotettiin SOK:n makeistehtaan nimissä ensimmäisenä vuonna 66 000 kiloa sellaisia herkkuja kuin Kumipallo, Lotta, Herkku ja Marmeladi.

Ei yhteistyötä Ähtärin pandojen kanssa

Tänä päivänä tehdas ei enää ratsasta pandoilla, vaikka eläin onkin yhä yhtiön nimessä. Tuoteryhmäpäällikkö Mirja-Riitta Helenius-Piironen kertoo, että harvassa tuotteessa on edes enää pandakarhulogoa, .

Kierros tehtaanmyymälässä osoittaa sanotun todeksi: myynnissä on isoja ja pieniä pakkauksia, mutta vain harvassa näkyy pandakarhu. Sen sijaan yrityksen nimi lukee pandan väreillä tuotteiden kyljessä.

Myöskään yhteistyötä Ähtärin pandojen ja Panda-tehtaan välillä tuskin tullaan näkemään.

Yritys mietti asiaa, mutta päätti olla lähtemättä viralliseen markkinoinnilliseen yhteistyöhön, koska panda eläimenä poikkeaa sen markkinointistrategiasta. Ainoa yhteinen tekijä oli kuva, ja yritys koki, että logon ja eläimen yhteys on liian heikko. Siten Ähtärin pandojen sponsorointi tai käyttö markkinoinnissa olisi jäänyt yksittäiseksi erilliseksi tekemiseksi.

Yritys toki jättää avoimeksi mahdollisuuden arvioida asiaa tulevaisuudessa uudestaan.

Lakut menevät rapakon taakse

Pandan myydyin ja tunnetuin tuote on Juhlapöydän konvehdit -rasia. Lisäksi Panda on maan lakritsituotannon markkinajohtaja. Mustaa herkkua viedään varsinkin Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Kanadaan.

-Noin puolet lakritsituotannostamme menee vientiin. Britanniassa varsinkin Natural-laku on suosittu, markkinointijohtaja Pasi Flinkman kertoo.

Viime vuoden uutuuksia ovat mustikan ja pullakahvin makuiset konvehdit. Ne yrityksen tuotekehitysosasto suunnitteli yhdessä nuorten elintarvikealan opiskelijoiden kanssa.

Pandan makeistehdas

Omistaa Orkla Suomi, joka kuuluu norjalaiseen Orkla-konserniin.
Perustettu Vaajakoskelle helmikuussa vuonna 1920.
Ensimmäinen tehdaslaajennus tehtiin vuonna 1929.
Suklaatehdas rakennettiin vuonna 1969 ja sitä laajennettiin vuonna 1988.
Lakritsilinja uudistettiin 2000-luvun lopussa.
Molemmat tehtaat siirrettiin saman katon alle vuonna 2011.
Juhlapöydän konvehteja on valmistettu vuodesta 1967 lähtien. Vuosittain tätä 300 gramman konvehtirasiaa valmistetaan yli 3 miljoonaa kappaletta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti