Uutiset

Suomalaiset nostavat vanhusten ja nuorten asiat tärkeimmiksi eduskuntavaaleissa – ilmastonmuutos mahtuu nipin napin top kymppiin

Sote-asiat voivat nousta keskiöön kevään eduskuntavaaleissa, jos poliitikot kuuntelevat kansan mielipidettä. Kuva: Marttiina Sairanen

Sote-kysymykset voivat nousta keväällä uudelleen poliittisen keskustelun keskiöön. sillä sairaiden ja vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ovat suomalaisten mukaan huhtikuun eduskuntavaalien tärkeimmät asiat.

Tämä käy ilmi KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön sunnuntaina julkistetusta kyselystä, jossa kansalaiset valitsivat 47 asian listalta itselleen tärkeimmät eduskuntavaaliteemat.

Ilmastonmuutos yhdeksäs

Viime aikoina paljon julkisuutta saaneen ilmastonmuutoksen on ennustettu nousevan ratkaisevaan osaan eduskuntavaaleissa.

Tämän kyselyn perusteella ilmastonmuutos on kansalaisille yhdeksänneksi tärkein vaaliteema.

– Neljä viidestä kansalaisesta pitää tärkeänä vaikuttaa eduskuntavaalien kautta myös työttömyyteen, koulutukseen, energian saatavuuteen ja hintaan, köyhyyteen, valtion talouteen ja velkaan sekä alueiden kehityseroihin, Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen kertoo.

Suomen rajoilta ulospäin suuntautuvassa poliittisessa päätöksenteossa tärkeimpinä koetaan Euroopan unionin asiat ja suhteet Venäjään.

Globalisaatio, Suomen suhde Natoon ja Yhdysvaltoihin tulevat yhä selvästi jäljessä.

Nuorille eli 18–30-vuotiaille opintotuen taso, sukupuolten tasa-arvo ja vastikkeeton perustulo ovat keskimääräistä painavampia asioita.

Syntyvyys loppupäässä

Kansalaisaktivismi, kehitysavun taso ja alkoholihaitat jäävät hännille vaaliteemojen listauksessa.

Myös paljon puhuttu syntyvyys Suomessa löytyy vasta loppupäästä vaaliteemojen tärkeysjärjestyksessä.

Jos verrataan tuloksia vaalien 2007 alla tehtyyn kyselyyn, aiempaa vähemmän painoarvoa saavat nyt pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito ja irtisanomiset.

Myöskään palkansaajien tulokehitys ja palkkaverotus eivät vaikuttaisi äänestäjiin enää samalla tavoin kuin vuonna 2007.

Kärki sama puolueessa kuin puolueessa

Tärkeimmistävaaliteemoista vallitsee eri eduskuntapuolueiden kannattajien kesken verrattain laaja yhteisymmärrys.

– Kaikkien kymmenen kärjessä listalta löytyvät sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys, Mykkänen korostaa.

Nuorten syrjäytyminen on kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten kärkilistalla.

Tämän kyselyn perusteella puheet eduskuntavaaleista myös niin sanottuina pääministerivaaleina eivät ole tuulesta temmattuja.

– Vuoteen 2007 verrattuna selvästi aiempaa suurempi osa haluaa ratkaisullaan vaikuttaa pääministerin valintaan ja tulevaan hallituspohjaan, Mykkänen huomauttaa.

KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic