Uutiset

Suomalaisia sammutusyksiköitä kävi Venäjän puolella auttamassa maastopaloissa: "Kyllä se on erittäin harvinaista"

Suomalaiset pelastusyksiköt ylittivät Suomen ja Venäjän välisen rajan ja kävivät auttamassa venäläisiä maastopalojen sammuttamisessa Raja-Joosepin läheisellä raja-asemalla loppuviikosta.

Maastopalot levisivät Pohjois-Suomessa eilen perjantaina Raja-Joosepin rajanylityspaikan läheltä Venäjältä Suomen puolelle. Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jyrki Ojala kertoo Lännen Medialle lauantaina, että Suomen puolella rajaa palo on saatu kuriin.

-Suurempi haaste on Venäjän rajan puolella. Suomestakin oli sammutusyksiköitä suojaamassa raja-asemaa, Ojala sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Venäjälle saapui Suomesta kaksi sammutusyksikköä ja vesiauto. He suojasivat Lotan puolen rajanylityspaikkaa.

-Pelastusviranomaiset ovat tukeneet Venäjän viranomaisia. Se on tapahtunut rajaviranomaisten valvonnassa. Sopimukset mahdollistavat sen, hän lisää.

Lapin pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Ari Soppela kertoo, että suomalaiset lähetettiin perjantai-iltana Venäjän puolelle naapurivaltion lähettämän virka-apupyynnön vuoksi.

Venäjälle meni yksi yksikkö pelastuslaitokselta ja kaksi Finavialta.

Suomalaiset sammutusyksiköt ovat hänen mukaansa palanneet Suomen puolelle lauantain vastaisen yön aikana.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan venäläiset yrittävät estää sen, että palo leviäisi Suomeen.

Harvinainen tilanne

Ojalan mukaan suomalaiset ja venäläiset voivat antaa toisilleen hätätilanteissa apua raja-alueen lähellä. Tällöin esimerkiksi Suomen puolelta ovat voineet ambulanssit mennä Venäjän puolelle, jos Suomesta tuleva apu on lähempänä.

-Kyllä se on erittäin harvinaista. Jos nyt sanoo, että viiteen vuoteen ei ambulanssi ole montaa kertaa mennyt, niin se on aika lähellä. Ei sitä tilastoida, Ojala sanoo.

Sallan alueella valvotaan

Maastopalot ovat Venäjän puolella rajaa laajoja, ja Raja-Joosepin rajanylityspaikan lähellä metsä palaa myös etelämpänä, lähellä Sallaa.

Sallan tienoolla palo on pysynyt toistaiseksi Ojalan mukaan Venäjän puolella rajaa, mutta tilannetta seurataan. Lapin pelastuslaitos arvioi, että palo on muutaman sadan metrin päässä rajasta.

-Pelastusviranomaiset ovat varanneet kalustoa, jotta pystymme reagoimaan siihen, sanoo Ojala.

Pelastuslaitoksen Soppela arvioi suurimpana riskinä sen, että kipinöitä alkaa levitä Suomen puolelle. Aluetta seurataan paitsi tähystystorneista, myös lentokoneesta.

Lauantaina puoliltapäivin alueilla ei ole evakuointitarvetta, mutta savusta voi tulla ihmisille haittaa.

Juttua päivitetty 21.7. kl 12.10: Graafi lisätty, samoin Lapin pelastuslaitoksen osuudet.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti