Uutiset

Suomalaisopiskelija Utrechtissä: "Paniikki näkyy, helikopterit pörräävät taivaalla, huhut liikkuvat" – Opiskelijat jumissa kouluissa

Utrechtissä etsitään tekijää tai tekijöitä, jotka avasivat tulen raitiovaunussa Utrechtin keskustassa noin kello 11 paikallista aikaa.
Useita ihmisiä on loukkaantunut ja ainakin yksi kuollut Hollannin Utrechtissä, jossa ampuja avasi tulen raitiovaunussa. Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA
Useita ihmisiä on loukkaantunut ja ainakin yksi kuollut Hollannin Utrechtissä, jossa ampuja avasi tulen raitiovaunussa. Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA

Hälytysajoneuvojen pillit ovat soineet Hollannin Utrechtissä lähes taukoamatta kello 11 lähtien, jolloin ampuja avasi tulen raitiovaunussa kaupungin keskustassa, kertoo Utrechtissä asuva vaihto-opiskelija Kiia Riuttula.

– Taivalla pörrää jatkuvasti helikoptereita, ja kaduilta kuuluu ambulanssien ja poliisin sireenit, Riuttula kertoo.

Tämän hetkisen tiedon mukaan ampumisessa on kuollut ainakin yksi ihminen ja useita on luokkaantunut.

Hollannin terrorisminvastaisen viranomaisen mukaan teossa vaikuttaa olevan kyse terrorismista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tekijä tai tekijät ovat yhä vapaana.

Riuttula, 22, matkasi tekohetkellä Utrechtin rautatieasemalta kotiinsa opiskelija-asuntolaan, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä 24 Oktoberplein-aukiolta, jossa ampuminen tapahtui. Rautatieasema on runsaan puolen kilometrin päässä ampumapaikalta.

Hän sai tiedon ampumisesta juuri, kun hän oli ehtinyt kotiinsa.

– Vielä silloin asemalla ei näkynyt tavallisesta poikkeavaa, koska tieto iskusta ei vielä ollut tavoittanut ihmisiä.

Paniikki näkyy

Riuttulan oli juuri tarkoitus lähteä luennolle, mutta koulusta tiedotettiin, että koko kampus on suljettu ja luennot peruttu.

– Opettajan viestissä kehotetaan pysymään sisätiloissa. Päällä on korkean tason hätätilanne, viestissä kirjoitettiin. Koulurakennuksissa olevia ei päästetä ulos, eikä ketään saa mennä sisälle.

Riuttulan käsityksen mukaan suuri osa keskustasta on suljettu ja eristetty.

Opiskelijoiden välisissä ryhmächäteissä kerrotaan jatkuvasti tiedonmurusia ympäri kaupunkia, Riuttula sanoo.

– Keskusteluissa näkyy, että ihmiset ovat paniikissa.

Liikkeellä on Riuttulan mukaan myös paljon huhuja.

– Opiskelija-asuntolamme lähellä on valtion virastotalo ja aiemmin huhuttiin, että seuraavaksi tapahtuu täällä.

Liikenne poikki

Tunnelmat Utrechtissa ovat tällä hetkellä ilmeisesti melko sekavat, kertoo Hollannin Groningenissa asuva Lännen Median avustaja Iida Ahonen.

Hollannin mediasta saatujen tietojen mukaan kaikki koulut on suljettu, eikä kukaan voi poistua. Lisäksi kaupungin moskeijat on mediatietojen mukaan evakuoitu. 

Julkinen liikenne kaupungissa on katkaistu. Raitiovaunut eivät kulje, eivätkä kauko- tai lähijunat voi toistaiseksi saapua Utrechtin päärautatieasemalle.

 Poliisi piiritti aiemmin asuinrakennusta Utrechtissa, mutta tilanteesta ei ole annettu lisätietoja.

Epätietoisuus ampujan olinpaikasta jatkuu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti