Uutiset

Suomalaissukuinen astronautti Tim Kopra avaruudessa työskentelystä: "Maisemaan ei kyllästy koskaan"

Ihmisillä on heikko käsitys siitä, mitä Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä tehdään. Näin arvioi sisunautiksikin kutsuttu suomalaissukuinen astronautti Timothy ”Tim” Kopra Lännen Medialle.

-On paljon väärinymmärryksiä siitä, mitä Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tekevät ISS:llä, Kopra toteaa.

– Meillä on ollut ISS:llä ihminen pysyvästi vuodesta 2000, ja sitä ei huomioida usein, hän lisää.

Kopra on viettänyt elämästään yhteensä 244 päivää avaruudessa, ja hänen viimeisin puolen vuoden komennuksensa päättyi kesäkuussa 2016.

Itse työskentely avaruudessa on hänen mukaansa upea kokemus, ja 54-vuotias astronautti kuvaa myös työtitteliään ”uskomattomaksi.”

– Voitko kuvitella maisemia? Se on uskomaton ja on henkeäsalpaava joka kerta. Maisemaan ei kyllästy koskaan, hän toteaa.

Komennuksen aikana Kopra teki ja auttoi toteuttamaan lukuisia tieteellisiä kokeita, joissa käytetään hyväksi avaruuden painovoimatonta ympäristöä. Kokeet ovat usein perustutkimusta, mikä Kopran mukaan vaikuttaa tehtävien kiinnostukseen markkinoinnin näkökulmasta.

– Tyypillisesti tiedon kokonaisuutta rakennetaan, mikä antaa ihmisille oivalluksia, joita viedään eteenpäin. Niin tiede toimii.

Työn tärkeyteen vaikuttaa hänestä myös se, että avaruuslennot on saatu vaikuttamaan rutiininomaisilta.

– Lennot eivät enää herätä samanlaista mielenkiintoa kuin Apollo-projektin aikana, hän toteaa viitaten 1960–1970-luvuilla pyörineeseen ohjelmaan.

Kopran edellisen matkan yhtenä tarkoituksena oli myös tarkkailla, miten painovoimattomuus vaikuttaa ihmiskehoon. Tätä tietoa voidaan puolestaan käyttää hyväksi, kun suunnitellaan mahdollista miehitettyä matkaa Marsiin.

Mielenkiinnon laskusta huolimatta Kopra uskoo, että ihmiskunta tulee matkustamaan naapuriplaneetalle, mutta sitä varten tehtävän pitää olla selkeästi kunnossa.

Selkeän tehtävän myötä avaruusmatkan tarkoitus ja rahoitus pystytään perustelemaan, hän lisää.

Vierailulla Suomessa

Tiedekeskus Heurekassa tällä viikolla vieraileva Kopra on Suomessa kolmatta kertaa. Kopran isoisä oli kotoisin Karjalasta, mutta mies on itse syntynyt Texasissa Austinin kaupungissa.

Kopra on kuitenkin pitänyt suomalaisia juuriaan näkyvästi esillä. Hänellä oli ensimmäisellä avaruusvierailullaan vuonna 2009 mukana Rahapajan painama Kalevala-juhlamitali, jonka hän oli saanut tasavallan presidentti Tarja Haloselta. Kopra myös soitti Haloselle avaruudesta.

Edellisellä avaruusmatkalla vuonna 2016 kulki mukanaan puolestaan Sauli Niinistön lahjoittama säveltäjä Jean Sibelius –juhlaraha.

Suomalaiset ovat antaneet Kopralle tittelin ”sisunautti” kuvastamaan suomalaisia juuriaan.

– Olen imarreltu, en ole varma, ansaitsenko titteliä, Kopra toteaa ja nauraa.

Kopralla on käynnissä olevan vierailunsa aikana mukanaan myös vaimonsa Dawn Kopra.

Koprat kertovat, että he pitivät yhteyttä lähes päivittäin avaruustehtävien aikana.

– Saatoin illalla kysyä häneltä, mitä avaruuteen kuuluu, Dawn Kopra kertoo. LM-HÄSA

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic