Uutiset

Suomalaisten helpompi kilpailla Japanissa – japanilaiset tuotteet eivät automaattisesti halpene

Euroopan unioni ja Japani ovat saaneet valmiiksi neuvottelut vapaakauppasopimuksesta, joka on pian valmis allekirjoitettavaksi. Sopimus poistaa tulleja EU:n ja Japanin väliltä, mutta japanilaisten tuotteiden hinnat eivät automaattisesti EU:ssa ja sitä myötä Suomessa laske.

Esimerkiksi Toyotan tai Nintendon alennushintoja ei välttämättä heti ilmaannu.

-Sellaisia lupauksia ei voi antaa, että japanilaisten tuotteiden hinnat automaattisesti laskisivat. Se on yrityksistä kiinni, miten ne tuotteensa hinnoittelevat. Vapaakauppasopimus kuitenkin lisää kilpailua alentamalla kustannuksia tulla markkinoille. Lisääntynyt kilpailu puolestaan usein laskee hintoja, kertoo asiantuntija Saila Turtiainen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Vapaakauppasopimus toimii molempiin suuntiin. Japanilaisten yritysten on helpompi kaupata tuotteitaan Euroopassa ja eurooppalaisten Japanissa.

-Kaupan vapauttamisen on todettu olevan hyvä asia. Tullien ohella muita kaupan esteitä poistetaan, millä voi olla suurempi vaikutus kaupan kasvamiselle. Suomesta viedään Japaniin esimerkiksi metsä- ja kemianteollisuuden tuotteita sekä koneita ja laitteita, Turtiainen sanoo.

EU ja Japani käynnistivät neuvottelut vapaakauppasopimuksesta vuonna 2013.

Ulkoministeriön mukaan Suomi on tavoitellut sopimuksessa uusia markkinoillepääsymahdollisuuksia suomalaisen elinkeinoelämän kannalta kiinnostavilla toimialoilla ja erilaisten kaupankäyntiä hankaloittavien tai monimutkaistavien esteiden poistamista ja ennaltaehkäisemistä.

EU-maiden viennin Japaniin toivotaan kasvavan jopa yli 30 prosenttia. Toiveissa on ollut myös 0,8 prosentin kasvu EU:n bruttokansantuotteen kasvuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic