Uutiset

Suomalaisten luotot vihdoin rekisteriin - Finanssivalvonta tukee Suomen pankin uuden pääjohtajan ehdotusta

Oikeusministeriössä on meneillään selvitys positiivisen luottorekisterin perustamisen vaikutuksista.
Finanssivalvonnan lakimies Antti Laitila toivoo, että positiivinen luottorekisteri sisältäisi myös tiedot asuntoluotoista.

Suomen pankin uusi pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) kannatti Lännen Median haastattelussa positiivisen luottorekisterin perustamista Suomeen. Finanssivalvonta on samoilla linjoilla tietyin reunaehdoin.

– Pidämme positiivisen luottotietojärjestelmän perustamista ihan hyvänä ajatuksena. Eihän se tietysti yksinään mikään ihmelääke ole. Ylivelkaantumisen torjunta edellyttää myös valistustoimintaa, Finanssivalvonnan lakimies Antti Laitila sanoo.

Positiivinen luottorekisteri on järjestelmä, johon kootaan tiedot henkilöille myönnetyistä luotoista.

Hän uskoo, että positiivisen luottorekisterin avulla luotonantajat pystyisivät arvioimaan kuluttajan maksukykyä aiempaa paremmin.

Laitila kertoo, että ylivelkaantumisesta kärsivät erityisesti pelkän peruskoulutusasteen varassa olevat nuoret ihmiset.

– En halua heitäkään osoitella sormilla. Kyllä ylivelkaantumista on kaikissa ihmisryhmissä.

Suomi on poikkeus EU:ssa

Finanssinvalvonta haluaa jonkinlaista julkista kontrollia positiiviselle luottorekisterille.

– Me emme ole vielä ottaneet tiukkaa kantaa siihen, tulisiko rekisterin olla kokonaan viranomaisvetoinen vai voisiko se toimia toimilupapohjaisesti, Laitila sanoo.

Oikeusministeriössä on käynnissä selvitystyö positiivisen luottorekisterin perustamisen vaikutuksista. Sen on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä.

Laitilan mukaan 15 Euroopan Unionin jäsenvaltiossa on käytössä positiivinen luottorekisteri keskuspankin kyljessä. 24 EU:n jäsenvaltiossa on yksi tai useampia yksityisesti ylläpidettyjä rekistereitä. Nämä menevät osin päällekkäin.

– Suomi on poikkeus, koska meillä ei ole kovin kattavaa järjestelmää. Asiakastieto ylläpitää positiivisen luottotiedon jakamisjärjestelmää, joka on kuitenkin suostumusperusteinen. Siellä ei ole vielä hirveästi mukana perinteisiä pankkeja, paitsi Aktia.

Laitila sanoo, että Suomen lainsäädäntö sallii tällä hetkellä vain negatiivisten tietojen eli maksuhäiriöiden rekisteröinnin.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic