Uutiset

Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään

Jordaniassa sairaala ja koulu kantavat Suomen nimeä. Laitosten todelliset kytkökset suomalaisuuteen ovat löyhät.
Jordaniassa toimiva sairaala hyödyntää Suomen mainetta nimessään. Sairaalan noudattamiin hoitosuunnitelmiin on haettu vaikutteita Suomesta.
Jordaniassa toimiva sairaala hyödyntää Suomen mainetta nimessään. Sairaalan noudattamiin hoitosuunnitelmiin on haettu vaikutteita Suomesta.

Suomen hyvä maine koulutuksessa on johtanut siihen, että sitä käytetään maailmalla hyväksi. Opetushallitus yrittää varjella suomalaisen koulutuksen brändiä, mutta Suomen nimen perusteetonta hyödyntämistä on vaikea estää.

Maailmalla toimii useita kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään. Niitä on muun muassa Jordaniassa, Tunisiassa, Egyptissä, Romaniassa, muutamassa Etelä-Amerikan maassa, Kiinassa ja Intiassa. Nimen lisäksi niillä ei juuri ole tekemistä suomalaisuuden kanssa.

Perustaja on lukenut kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa toimii Suomen nimeä kantava koulu. International Helsinki Finnish Academy kohoaa korkeana melko uudella asuinalueella.

Rehtorin mukaan koulu käyttää menetelmänään leikin kautta oppimista, mutta seuraa muuten amerikkalaistyylistä linjaa. Koulu ei myönnä, että sen toiminta olisi harhaanjohtamista, sillä se kertoo viestivänsä opetuksen sisällöstä avoimesti vanhemmille.

Rehtorinkanslian hyllyssä on kuva suomalaisesta miehestä. Hän on koulutuspalveluja myyvän Polar Partnersin perustaja Kimmo Kumpulainen, joka tiedusteli viime syksynä koulun kiinnostusta alkaa toteuttaa suomalaistyylistä opetusta yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.

– Maailmalla on muitakin Suomen brändiä luvatta käyttäviä kouluja, Kumpulainen kertoo.

Perustaja on ehkä lukenut suomalaisesta koulutuksesta kertovan kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla. Puolitiehen jääneiden suunnitelmien taustalla voi olla se, että raha tai aika on loppunut kesken.

– Ammanissa pyysin koulua poistamaan ainakin sanan Finnish, jos he eivät ole valmiita toteuttamaan suomalaisen koulun ideaa.

Nimeä ei ole muutettu, mutta valokuva jäi muistoksi vierailusta.

Suomalaiset sairaalat kiinnostavat maailmalla

Jordan Finland Modern Hospital eli Suomen nimeä käyttävä silmäsairaala sijaitsee niin ikään Ammanissa. Sairaalasta näkee heti, että se ei vain käytä hyväkseen Suomen mainetta, vaan luo mielikuvaa Suomesta lääketieteen luvattuna valtakuntana.

Lääkärit ovat paikallisia ja sairaalan perustajat kotoisin Lähi-idästä, joskin yksi heistä on toiminut 25 vuotta lääkärinä Suomessa. Suomalaista kokemuspohjaa on hyödynnetty muun muassa potilaan kohtaamisessa ja hoitosuunnitelman tekemisessä.

Sairaalakalusto on isolta osin suomalaisen Merivaaran tuotantoa.

– Tulevaisuuden sairaalateknologia houkuttaa ulkomaisia alan toimijoita Suomeen. Esimerkiksi Tampereen ja Turun yliopistollisiin sairaaloihin tullaan tutustumaan muun muassa Britanniasta ja Itä-Euroopasta, kertoo Merivaaran toimitusjohtaja Jari Kaija.

Uusimmat

Fingerpori

comic