Uutiset

Suomalaisten painajaiset on nyt tutkittu – ne ovat merkki henkisestä ylikuormituksesta

Toistuvia painajaisia näkevän ihmisen elämässä ei ole kaikki kohdallaan. Päätelmän voi tehdä väitöskirjatutkimuksesta, jonka erikoistutkija FM Nils Sandman on tehnyt Turun yliopistoon.

Tutkimustulosten mukaan painajaiset ovat psyykkinen yleisoire. Ne kertovat henkisestä kuormituksesta ja hyvinvoinnin ongelmista, joiden taustalla voi piillä monia eri syitä.

Nykypäivästä 1970-luvulle ulottuva tutkimusaineisto paljastaa muun muassa, että hoitamattomat traumaperäiset painajaiset voivat säilyä vuosikymmeniä. Sotaveteraanit näkivät vielä 1970-luvulla noin kolme kertaa enemmän painajaisia kuin miehet, jotka eivät osallistuneet sotaan.

Myös kaamosoireilulla on yhteyttä painajaisiin. Ihmiset, jotka kokevat itsensä talvella väsyneiksi ja alakuloisiksi, näkevät runsaasti painajaisia.

Naisilla enemmän painajaisia

Nils Sandman määrittelee painajaiset voimakkaita epämiellyttäviä tunteita sisältäviksi uniksi. Ne voivat olla niin pelottavia, että nukkuja herää.

Tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista aikuisista näkee ainakin yhden tällaisen unen kuukaudessa. Usein painajaisia näkee 3-5 prosenttia suomalaisista.

Pahat unet ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä ja niiden määrä lisääntyy iän karttuessa.

-Satunnaiset painajaiset eivät yleensä aiheuta suurta harmia, mutta jatkuessaan ne liittyvät moniin ongelmiin, Sandman toteaa Turun yliopiston tiedotteessa.

-Painajaisia usein näkevillä on muita enemmän masennusoireita ja unettomuutta sekä hieman suurempi itsemurhariski. Riski on kuitenkin erittäin pieni. Hyvin harvat painajaisia näkevät tekevät itsemurhan.

Kaikki eivät muista uniaan

Väitöskirjatutkimuksessaan Nils Sandman analysoi myös menetelmiä, joilla unia tutkitaan.

Aihepiiri on haastava, sillä tulokset perustuvat kyselyihin. Niihin vastatessaan ihmiset eivät välttämättä muista uniaan luotettavasti. Jotkut eivät myöskään osaa tai halua kertoa niistä yksityiskohtaisesti.

Kyselytutkimukset eivät kerro, millaisia painajaisia ihmiset näkevät. Sama pätee kysymykseen, ovat pahat unet muiden ongelmien syy vai seuraus.

Sandmanin psykologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina.

Se syntyi yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Aineistona käytettiin viiden vuoden välein tehtävän suuren terveyskyselyn tuloksia. Vastaajina oli kaikkiaan yli 78 000 aikuisikäistä suomalaista 40 vuoden ajalta.

Paljasta painajaisesi

Kerro meille omista painajaisista joko tämän jutun kommenttiosiossa tai sähköpostitse: ilari.tapio@lannenmedia.fi

Kaikki vastaukset käsitellään anonyymisti. Laadimme niistä jatkojutun, joka käsittelee suomalaisten näkemien painajaisten sisältöä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic