Uutiset

Suomalaisten sakot voivat pian kaksinkertaistua

 

Jos hallituksen tälle keväälle esittämät sakkojen korotukset toteutuvat ja liikennevalvontaa tehostetaan suunnitellusti, valtion saamat sakkotulot voivat kaksinkertaistua.

Vuonna 2015 valtio sai sakkotuloja hieman alle 100 miljoonaa euroa. Hallitus on arvioinut, että suunnitellut toimenpiteet lisäisivät tuloja 103 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 lähtien. Summaan on laskettu mukaan viime syksynä jo toteutettu rikesakkojen korotus.

Hallitus on esittänyt päiväsakkojen kaksinkertaistamista ja rikesakkojen korottamista edelleen noin 25 prosentilla. Myös yhteisösakkoa korotettaisiin.

Sisäministeriö on puolestaan esittänyt, että poliisi antaisi jatkossa rikesakon, kun ylinopeutta on teknisen varmuusvähennyksen jälkeen 7 km/h. Nykyisin rajana on 8 km/h.

Lisäksi suunnitellaan automaattisen liikennevalvonnan lisäämistä.

Sakkojen korottamista koskeva esitys näytti maaliskuussa ottavan takapakkia, kun perustuslakivaliokunta totesi, että valtiontalouden sopeutustoimet eivät ole hyväksyttävä peruste korotuksille. Esityksen kohtalo ei kuitenkaan vielä ole ratkennut. Lakivaliokunnalle on esitetty lisäperusteluja, ja asian eteneminen on eduskunnan käsissä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti