Uutiset

Suomalaisyrityksillä yhä tekemistä brexitiin varautumisessa – osa odottelee kalkkiviivoille saakka

Britannian EU-eron ehdoista ei tullut lauantainakaan selvyyttä vaan brexit-ratkaisu siirtyi taas. Osa yrityksistä odottelee yhä, miten eron ehdot vaikuttavat niiden Britannian kanssa käymään kauppaan. Kuva: HOLLIE ADAMS
Britannian EU-eron ehdoista ei tullut lauantainakaan selvyyttä vaan brexit-ratkaisu siirtyi taas. Osa yrityksistä odottelee yhä, miten eron ehdot vaikuttavat niiden Britannian kanssa käymään kauppaan. Kuva: HOLLIE ADAMS

Yritysten valmistautuminen brexitin jälkeiseen aikaan vaihtelee edelleen paljon.

– Isommat yritykset ovat tehneet riskianalyysin ja pohtineet vaikutuksia. Suurin haaste ovat vain EU:n sisämarkkinoilla toimivat pienet ja keskisuuret yritykset, joille tullit ja EU:n ulkopuolelle käytävän kaupan menettelytavat ovat oudompia, sanoo EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Vaikka osa yrityksistä käynnisti valmistautumisen brexitin jälkeiseen aikaan heti kansanäänestyksen jälkeen, osa yrityksistä odottelee ratkaisua kalkkiviivoille saakka.

– On helppo sanoa, että varautukaa kaikkiin vaihtoehtoihin. Kyse on pk-yrityksissä resursseista, osaamisesta ja rahastakin, sanoo Ylikarjula.

Epäselvänä kalkkiviivoille asti lykkääntyvä brexit-ratkaisu hämmentää yhtä lailla yrityksiä Britanniassa ja Irlannissa, jossa brexitin vaikutukset yritystoimintaan on monta kertaluokkaa suuremmat.

– Erityisesti siellä tilanne on tosin se, että voi varautua, mutta vaikutuksilta ei voi suojautua, sanoo Janica Ylikarjula.

Kuun vaihteeseen ei kannata ajoittaa toimituksia

Mitä lähemmäs lokakuun loppu tulee, sitä epäselvemmäksi brexit-tilanne yritysten kannalta käy. Kukaan ei osaa sanoa, tuleeko jatkoaika. Jos ei tule, tuleeko kuitenkin sopimukseen perustuva ero.

Yritysten näkökulmasta kyse on esimerkiksi siitä, pitäisikö tavaranvientiä ja -tuontia Britanniasta kiihdyttää juuri nyt ennen lokakuun loppuun osuvaa brexit-päivää.

– Ohje on, että ainakaan kuukauden vaihteeseen ei kannata vienti- tai tuontitoimituksia ajoittaa, sanoo Ylikarjula.

Metsäteollisuuden ehdot keskeisiä Suomelle

EU on neuvotellut yhtenäisenä Britannian kanssa brexitin ehdoista. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun britit ryhtyvät tekemään kauppasopimuksia EU:n kanssa.

– Neuvottelut EU-eron ehdoista ovat olleet vaikeat, mutta jäsenmaiden edut eivät siinä ole olleet ristiriitaisia. Kahdenvälisen kaupan pelisääntöneuvottelut Britannian ja EU:n välillä nostavat esiin EU-maiden erilaiset intressit, arvioi Janica Ylikarjula.

Suomen kannalta keskeistä on, millaisilla ehdoilla tärkeimmän vientiteollisuuden, metsäteollisuuden tuotteet pääsevät brittimarkkinoille.

Metsäteollisuuden tuotteiden osuus tavaraviennistä Britanniaan oli vuonna 2018 liki kolmannes.

Ison-Britannian osuus Suomen tavaraviennistä on viime vuosina pienentynyt. Osuus oli 4,5 prosenttia vuonna 2017, kun se oli suurimmillaan vuonna 2002 lähes kymmenesosan Suomen viennistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic