Uutiset

Suomeen haetaan ja myönnetään yhä enemmän viisumeita - Kiinan viisumeissa tänä vuonna jo kaikkien aikojen ennätys

Kiinalaisille Suomeen myönnetyissä viisumeissa tehtiin tammikuussa kaikkien aikojen kuukausiennätys.

-Pekingissä viisumeja myönnettiin 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten tammikuussa, lehdistövirkamies Jyri Lintunen Suomen Pekingin suurlähetystöstä kertoo Lännen Medialle.

Koko alkuvuonna kiinalaisille on myönnetty viisumeja Suomeen jo noin 10 000. Luku enteilee uutta ennätysvuotta. Viime vuonna viisumi myönnettiin yli 34 000 kiinalaiselle, mikä oli jo yli 6000 tulijaa enemmän kuin vuonna 2016.

-Kiinan vahvasti kasvava talous, yhä lisääntyvät Finnairin yhteydet Aasiaan ja panostaminen turismin edistämiseen Kiinasta, kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä luettelee syitä viisumien määrään.

Kaiken kaikkiaan Suomeen myönnettävien viisumien määrä oli viime vuonna hurjassa kasvussa, sillä niitä annettiin yhteensä noin 817 000. Vuonna 2106 vastaava luku oli 541 000.

Satojentuhansien kasvua selittää venäläisten elpynyt into matkustaa Suomeen, kun talous itänaapurissa on tasapainottunut ja ruplan kurssi vakiintunut.

Venäläiset olivat viime vuonna ylivoimaisesti suurin viisumimatkustajien ryhmä Suomessa.

-Myös monet heistä, joilla on kahden vuoden multiviisumi, halusivat nyt uusia sen, Pasi Tuominen selventää.

Lumipandat sopivat talvimatkailuun

Jyri Lintusen mukaan Suomi sai näkyvyyspiikin miljardimaa Kiinan tiedotusvälineissä ensin viimekeväisellä presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailulla. Nyt alkuvuonna Kiinassa on uutisoitu laajasti pandapariskunnan muutosta Ähtärin eläinpuistoon.

-Suomi on profiloitunut Kiinassa muita Pohjoismaita vahvemmin talvimatkailumaana ja maailman pohjoisimmat lumipandat ovat vahvistaneet yhä Suomen näkyvyyttä Kiinassa, mikä tukee epäsuorasti myös matkailua. Kiinalaiset eivät välttämättä tule katsomaan Suomeen pandoja sinänsä, mutta he saattavat mennä katsomaan pandoja täällä ollessaan, Lintunen arvioi.

-Eivät pandat ainakaan vähennä kiinalaisten mielenkiintoa Suomeen, Pasi Tuominen vahvistaa.

Jyri Lintunen muistuttaa, että kiinalaisia asuu nykyään ympäri maailmaa, paljon myös Pohjoismaissa.

-Ähtäriin tulevat kiinalaiset pandaturistit voivat olla jo tällä hetkellä Suomessa tai lähialueillamme asuvia, hän pohtii.

Kiinan ajokortilla on voinut ajaa Suomen teillä helmikuun alusta lähtien, kun ajokorttilain uudistus astui voimaan.

Suomen autovuokraamojen liiton puheenjohtajan Hannu Mikkosen mukaan muutos on jo näkynyt arviolta 15-20 prosentin kasvuna kiinalaisten autonvuokrauksissa.

Vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään Suomi on marraskuussa alkanut käsitellä Shanghain pääkonsulaatin viisumihakemuksia myös sähköisesti Kouvolan maahantulolupa-asioiden palvelukeskuksessa. Toimintaa laajennetaan toukokuussa kattamaan koko Kiina.

-Suurlähetystössä emme pysty tilojen ja muiden resurssien rajallisuuden vuoksi tätä toimintaa laajentamaan, Pasi Tuominen kertoo.

Suomella on Kiinassa Pekingin suurlähetystön ja Shanghain pääkonsulaatin toimialueilla yhteensä 15 viisumikeskusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic