Uutiset

Suomeen on julistettu joulurauha – koronatilanteen takia yleisö pääsi seuraamaan tilaisuutta vain etänä

Suomen Turku on julistanut maahan joulurauhan. Perinteinen joulurauhan julistus tapahtui poikkeuksellisesti yleisön läsnä olematta.
Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeella myös viime vuonna. Koronavuosi oli yhdeksäs vuosi, kun Akkanen kiipesi parvekkeelle käärö käsissään. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeella myös viime vuonna. Koronavuosi oli yhdeksäs vuosi, kun Akkanen kiipesi parvekkeelle käärö käsissään. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Suomeen on julistettu joulurauha. Poikkeuksellinen julistus ilman yleisöä tapahtui pilvisessä Turussa puoliltapäivin jouluaattona vastapäätä Turun tuomiokirkkoa, Suurtorilta Brinkkalan talon parvekkeella.

–  Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, luki Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

–  Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Sanat kaikuivat tyhjälle torille, sillä vakavan koronaepidemiatilanteen takia Vanha suurtori oli rajattu aidoin, eikä yleisöä päästetty kuuntelemaan julistusta. Turun ja koko Varsinais-Suomen koronatilanne on huono, joten Turun kaupunki tahtoo tehdä kaikkensa epidemian leviämisen estämiseksi.

Joulurauhan julistusta sai seurata Yle 1 -kanavalla ja internetin kautta Areenassa.

Äänentoisto puuttui

Vaikka protokollapäällikkö Mika Akkanen kiipesi normaalisti parvekkeelle käärö käsissään, äänentoistoa ei ollut, jottei julistus keräisi paikalle ihmisiä.

– Onhan tämä erikoista sekä minulle, turkulaisille ja kaikille suomalaisille, nyt yhdeksättä kertaa joulurauhan julistava Akkanen kommentoi Lännen Medialle etukäteen.

– Toivon kuitenkin, että sanoma välittyy erikoisesta tilanteesta huolimatta kaikille. Poikkeuksellinen koronatilanteen takia hiljaisuus ja rauha ovat tavallistakin ajankohtaisempia ja toivon, että ihmiset jaksaisivat viettää joulua rajoitusten mukaan pienissä ryhmissä.

Normaalisti joulurauhan julistus on kerännyt tuhansittain yleisöä. Julistuksen seuraaminen paikan päällä on tärkeä osa monien turkulaisten perinteistä joulunviettoa.

Tänä vuonna Turun kaupunki kehotti etukäteen kaupunkilaisia nauttimaan joulurauhan julistuksen tunnelmasta kotioloissa.

Tilaisuudessa esiintyivät tänä vuonna Laivaston soittokunta, mieskuoro Laulun Ystävät ja mieskuoro Naskalit musiikkikomentajakapteeni Petri Junnan johdolla.

Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Suomessa lähes katkeamattomana 700 vuotta. Kuva: Miisa Kaartinen
Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Suomessa lähes katkeamattomana 700 vuotta. Kuva: Miisa Kaartinen

700-vuotinen perinne

Suomalaisten hartaudella vaalima joulurauhan julistus luetaan perinteitä kunnioittaen joka vuosi suomeksi ja ruotsiksi.

Lämpötila Turussa oli joulurauhan julistamisen aikaan plussan puolella, joten lumesta ei ollut tietoakaan.

Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Suomessa lähes katkeamattomana 700 vuotta, keskiajalta lähtien. Suurtorin Brinkkalan talon parvekkeelta se on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Viimeksi joulunrauhan julistaminen jäi väliin 80 vuotta sitten, kun joukkokokoontumiset olivat talvisodan takia kielletty. Tätä ennen Suomen sisällissota aiheutti tauon julistuksiin.

Koronavuosikaan ei julistusta perunut, vaikka se järjestelyjä muuttikin.

Tavoittaa myös ulkosuomalaiset

Radion välityksellä joulurauhan julistuksen ovat voineet kuunnella kaikki suomalaiset vuodesta 1935 lähtien.

Vuodesta 1983 lähtien tätä jouluperinnettä on voinut seurata televisiosta Suomessa ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsissa.

Nykyisin julistuksen voi seurata suorana lähetyksenä internetistä, viettipä joulunpyhiä missä päin maailmaa tahansa.

Joulurauha julistetaan myös useissa muissa kaupungeissa Suomessa, kuten esimerkiksi Porissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Porvoossa. Näissä kaupungeissa perinne on kuitenkin nuorempi kuin Turussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic