Uutiset

Suomeen päätyi alle 50 kiloa Puolassa laittomasti teurastettujen nautojen lihaa – koko lihaerä hävitetään

Ruokaviraston mukaan liha ei ole päätynyt kauppaan eikä kuluttajille
Puolassa laittomasti teurastettujen nautojen lihaa on päätynyt Suomeen ennakoitua vähemmän. Lihaa ei ole päätynyt kuluttajille. Kuvassa olevat eläimet eivät liity laittomasti toimineeseen teurastamoon. Kuva: MARCIN BIELECKI

Puolassa laittomasti teurastettujen nautojen pakastettua lihaa on päätynyt Suomeen 46 kiloa, kertoo Ruokavirasto.

Ruokaviraston mukaan liha ei ole päätynyt kauppaan eikä kuluttajille ja koko erä hävitetään. Toinen, pienempi lihaerä on käännytetty matkalla Suomeen eikä sitä ole otettu lainkaan vastaan.

Aiemmin Ruokavirasto kertoi, että Suomeen olisi päätynyt Puolassa laittomassa teurastamossa teurastettua lihaa 250 kiloa. Sittemmin tiedot ovat tarkentuneet, ja Suomeen tuodun lihaerä oli aiemmin kerrottua pienempi.

Uusia tietoja seurataan tiiviisti

Ruokavirasto seuraa tiiviisti Euroopan unionin hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta mahdollisesti tulevia uusia tietoja.

Tiedot täydentyvät sitä mukaa kun laittomasti teurastetuista naudoista saadun lihan kulkeutumista EU-maissa saadaan jäljitettyä.

– EU-lainsäädäntö edellyttää, että jokainen yritys pystyy todentamaan hankkimiensa elintarvikkeiden toimittajan ja luovuttamiensa elintarvikkeiden vastaanottajayrityksen. Tietojen varmistaminen ja yhdistäminen erityisesti kansainvälisistä toimitusketjuista vie väistämättä aikaa, elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta sanoo.

Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin naudanlihaa tammi-lokakuussa 2018 yhteensä noin 11,5 miljoonaa kiloa, josta Puolasta noin 4 miljoonaa kiloa.

Eläinperäisiä elintarvikkeita EU-maista Suomeen tuovia yrityksiä on noin 600.

Uusimmat

Fingerpori

comic