Uutiset

Suomeen saapuvien turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa — vain yhden maan kansalaiset enää edellä tilastossa

Turkista saapuu nyt Suomeen toiseksi eniten turvapaikanhakijoita. Jos saapujien määrä pysyy nykyisellään loppuvuoden ajan, tänä vuonna turkkilaishakijoita on seitsemänkertainen määrä neljän vuoden takaiseen verrattuna.
Turkissa on ollut syyskuun alussa väkivaltaiseksikin äityneitä mielenosoituksia. Nämä tapahtumat kuvattiin pääkaupunki Ankarassa. Kuva: TOLGA BOZOGLU
Turkissa on ollut syyskuun alussa väkivaltaiseksikin äityneitä mielenosoituksia. Nämä tapahtumat kuvattiin pääkaupunki Ankarassa. Kuva: TOLGA BOZOGLU

Suomeen saapuvien turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä moninkertaistuu rytinällä.

Elokuun loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut 283 Turkin kansalaista, kun koko viime vuonna turvapaikkaa haki yhteensä 293 turkkilaista. Jos tämä kehitys jatkuu, tänä vuonna turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa 45 prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Määrä olisi seitsemänkertainen neljän vuoden takaiseen verrattuna.

– Määrät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Vuonna 2015 turvapaikkaa Suomesta haki 57 Turkin kansalaista, kertoo viestintäasiantuntija Hanna Paasikoski Migristä.

Turkkilaishakijoiden määrä on kasvanut kesän 2016 jälkeen. Sama ilmiö näkyy muuallakin EU:n alueella.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston EASO:n tilastojen mukaan Turkista tuli viime vuonna EU-alueelle yli 24 000 turvapaikanhakijaa. Mukana ovat myös Sveitsin ja Norjan luvut.

Eniten turvapaikkahakemuksia Suomeen jättävät yhä irakilaiset. He ovat tehneet tänä vuonna jo yli 880 hakemusta, mikä on kuitenkin rutkasti vähemmän kuin maahanmuuton ruuhkavuoden 2015 yli 20 000 hakemusta.

Irakilaisten luvussa on monia uusintahakemuksia.

– Eniten uusia turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut juuri Turkista, Venäjältä ja Irakista.

Syynä vuoden 2016 jälkeiset toimet

Migrin mukaan suurin osa turkkilaisista turvapaikanhakijoista vetoaa nyt Gülen-liikkeen todelliseen tai oletettuun jäsenyyteen, ja sen vuoksi heihin kohdistuvaan uhkaan.

– Joukossa on myös muita hakijaryhmiä, kuten esimerkiksi kurdien poliittiseen toimintaan osallistuneet, etniseen tai uskonnolliseen taustaan vetoavat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja kunniaväkivallan uhkaan vetoavat, Paasikoski toteaa.

Hakijamäärä nousi juuri heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Migri arvioikin, että merkittävin tekijä turkkilaisten lähtöön kotimaastaan on ollut vallankaappausyrityksen jälkeen käynnistetyt toimet hallinnon vastustajiksi leimattuja ryhmiä ja henkilöitä vastaan.

Vastaanottojärjestelmässä oli syyskuun alussa kirjoilla 350 turkkilaista. He olivat majoittuneina 32 eri keskuksessa ympäri Suomea.

Suomessa toimii täällä hetkellä 38 vastaanottokeskusta.

Presidentti uhkaa EU:ta pakolaisaallolla

Samaan aikaan kun turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä EU-maissa on kasvanut, Eurooppaa uhkaa myös Syyriasta Turkkiin paenneiden pakolaisten aalto.

Turkki on vastaanottanut noin 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Turkki hallinnoi osia Pohjois-Syyriasta, jonne sen mukaan on palannut jo 350 000 syyrialaista.

Maa on perustamassa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa Syyrian koillisosaan niin kutsuttua turvavyöhykettä, jonne voisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan muuttaa lisää syyrialaisia.

Turkki kaipaa etenkin EU:n tukea hankkeeseen.

–  Joko tämä tapahtuu tai meidän täytyy avata portit, Erdoğan sanoi viime viikolla Reutersin mukaan.

Mellakkapoliisit pidättivät kansojen demokraattisen puolueen HDP:n kannattajia pääkaupunki Ankarassa viime viikolla.

Terrori-iskua ei voi sulkea pois

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan turvallisuustilanne koko Turkissa on epävakaa. Mielenosoitukset tai levottomuudet ovat mahdollisia.

Erityistä varovaisuutta kehotetaan noudattamaan turistikohteissa koko maassa, suurissa kaupungeissa ja Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.

Terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois.

Mielenosoituksia voi ulkoministeriön mukaan puhjeta isoissa kaupungeissa. Ne voivat olla väkivaltaisia. Niiden lähistöltä on syytä poistua välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

Myös ulkomaalaisten ja kaksoiskansalaisten pidätykset sekä kaksoiskansalaisten maasta poistumisen estämiset ovat mahdollisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic