Uutiset

Suomella voi olla merkittävää tietoa koronarokotteesta syys-lokakuun vaihteessa

Vuosina 2009–2010 suomalaisia rokotettiin sikainfluenssaa vastaan työpaikoilla massarokotuksina. Nyt tällainen ei onnistu, tilanne on täysin toinen. Osastopäällikkö Päivi Sillanaukeella ei ole tietoa, että Venäjä olisi tarjonnut Suomelle kehittämäänsä koronarokotetta.
Lapsilla ei vielä tehdä koronarokotetutkimuksia, eli tietoa tarvitaan lisää. Kuvassa on tilanne, kun terveiden lasten sikainfluenssarokotuksia aloitettiin kymmenkunta vuotta sitten. Kuva: ILKKA KOSKINEN
Lapsilla ei vielä tehdä koronarokotetutkimuksia, eli tietoa tarvitaan lisää. Kuvassa on tilanne, kun terveiden lasten sikainfluenssarokotuksia aloitettiin kymmenkunta vuotta sitten. Kuva: ILKKA KOSKINEN

Runsas kuukausi pitää vielä odottaa, että maailmalla kehitteillä olevista koronavirusrokotteista saataisiin Suomeen uutta ja merkittävää tietoa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, että aikaisintaan syys-lokakuun vaihteessa Suomella on alustavia tietoja koronarokotteen suojatehosta ja turvallisuudesta.

– Niiden tietojen valossa lääkeviranomaiset sitten arvioivat, täyttävätkö rokotteet ne kriteerit, mitä myyntiluvalle on asetettu, Nohynek jatkaa.

 


”Tällä hetkellä ei tiedetä, miten rokotetutkimukset syksyllä edistyvät ja kuinka tehokkaita ensimmäiset rokoteaihiot ovat.”


 

Suomi ottaa askeleet yleensä sen mukaan, miten Euroopan lääkeviranomainen rokotetta arvioi, koska EU-maissa on keskitetty lupajärjestelmä.

– Tällä hetkellä ei tiedetä, miten rokotetutkimukset syksyllä edistyvät ja kuinka tehokkaita ensimmäiset rokoteaihiot ovat. Kuusi rokoteaihiota on nyt tehotutkimuksissa, Nohynek kertoo.

On edelleen mahdollista, että jokin koronarokote on käytössä Suomessa jo ennen vuodenvaihdetta, jos kaikki menee hyvin. Tämän Nohynek totesi jo viikko sitten Lännen Median haastattelussa.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina 17. elokuuta, että rokotukset saattavat alkaa Suomessa ensi vuoden puolella.

Todennäköisesti ikäihmisiä ei rokoteta ensimmäisenä

Sosiaali- ja terveysministeriö ja kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä ovat suositelleet, että Suomi hankkisi rokotteita kaikille Suomessa asuville, jotka rokotteen haluavat.

Vuosina 2009–2010 suomalaisia rokotettiin sikainfluenssaa vastaan työpaikoilla massarokotuksina, ja ihmiset jonottivat rokotusta terveyskeskuksiin. Nyt tällainen ei onnistu, tilanne on täysin toinen.

– Pitää miettiä, miten rokotukset järjestettäisiin. Myös prioriteettijärjestys täytyy miettiä, eli keitä rokotetaan ensimmäisinä, ja tätä on ruvettu Suomessa jo pohtimaan, Hanna Nohynek sanoo.

 


”Meillä on vielä liian vähän tietoa, mitä rokotteet aiheuttavat ikäihmisillä.”


 

Ikäihmisiä ei todennäköisesti pystytä rokottamaan ensimmäisten joukossa, vaikka juuri he ovat olleet koronapandemiassa haavoittuvaisimpia. Syynä on sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan se, että rokotetutkimusta ei tehdä tällä hetkellä ikäihmisillä.

– Meillä on vielä liian vähän tietoa, mitä rokotteet aiheuttavat ikäihmisillä. Suojautumisia hoitokodeissa joudutaan varmasti siis jatkamaan pitkään.

Sama tilanne on lasten osalta: heilläkään ei vielä tehdä koronarokotetutkimuksia, eli tietoa tarvitaan lisää. Työikäiset tai alle 70-vuotiaat voivatkin olla ensimmäinen rokotettava ryhmä.

Maailman covid-19-taudin rokotetutkimukset ovat mahdollisesti jopa vuosia kestävä jatkuva prosessi.

– Eri ihmiset saattavat hyötyä eri rokotteista, ja siksi on tärkeää varautua hankkimaan useita eri teknologioihin perustuvia rokotteita, Sillanaukee sanoo.

Hän huomauttaa, että vuoden lopulla voi vaikka tullakin mullistavaa tietoa, jolloin eri-ikäisiä pystyttäisiin rokottamaan heti alkuun toisin kuin nyt oletetaan. Tilanne voi tutkimustulosten tarkentuessa muuttua.

Koronarokote tulee olemaan kaikille ilmainen

Suomi ei hanki rokotetta omin päin – sellaista ei ole ainakaan näköpiirissä.

– Euroopan komissio neuvottelee meidän puolestamme. Aivan varmasti komission neuvottelemissa ratkaisuissa ovat pisimmälle edistyneet rokotteet, Päivi Sillanaukee toteaa.

Joka tapauksessa koronarokote tulee olemaan kansalaisille maksuton, eli rokotteet kustantaa valtio.

– Optimistisimmat arviot ovat, että rokote olisi Suomessa vuoden lopulla, mutta voidaan hyvinkin mennä ensi vuoden puolelle, alkuvuoteen tai kevääseen saakka.

 


”Sekin, että oireita ei tulisi, vaikka ihminen saisi tartunnan, helpottaisi suuresti terveydenhuoltoa.”


 

Se, tavoitellaanko Suomessa laumasuojaa, on Sillanaukeen mukaan vaikea kysymys, sillä rokotteiden tehoa vasta tutkitaan.

– On vielä epäselvää, pystyvätkö pisimmällä olevat rokotteet estämään tautiin sairastumisen. Näyttäisi siltä, että eivät pysty. Näin tauti voisi tulla rokotuksen jälkeen lieväoireisena, tai oireita ei olisi ollenkaan. Rokotettukin voisi siinä tapauksessa olla taudin levittäjä, eli on vielä monia kysymysmerkkejä rokotteeseen liittyen.

– Sekin, että oireita ei tulisi, vaikka ihminen saisi tartunnan, helpottaisi suuresti terveydenhuoltoa. Tulisi useita suotuisia vaikutuksia.

Sillanaukee: Venäjä ei ole tarjonnut Suomelle rokotettaan

Osastopäällikkö Päivi Sillanaukeella ei ole tietoa, että Venäjä olisi tarjonnut Suomelle kehittämäänsä koronarokotetta.

– En ole ollut mukana tällaisissa keskusteluissa, Sillanaukee toteaa.

Viime viikolla uutisoitiin, että presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä on kehittänyt rokotteen koronaa vastaan.

Hanna Nohynekin mukaan Venäjä on tarjonnut omaa rokotettaan usealle maalle, erityisesti kehittyville maille.

– Viikonloppuna Science-lehdessä kerrottiin, että Venäjä tekee koronarokoteasiassa läheistä yhteistyötä Israelin kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic