Uutiset

Suomelle esitetään yhtä lisäpaikkaa europarlamenttiin – pienimpien puolueiden mahdollisuudet paranisivat

Suomi voi saada yhden lisäpaikan Euroopan parlamenttiin Brexitin jälkeen, jos parlamentin perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnan (AFCO) ehdotus menee sellaisenaan läpi.

EU-parlamentin rakennetta täytyy uudistaa, kun Britannia jättää EU:n. Briteillä on tällä hetkellä 73 paikkaa 751:stä.

AFCO-valiokunta julkisti esityksensä EU-parlamentin uudistuksesta tänään tiistaina. Valiokunta jakaisi yhteensä 27 briteiltä vapautuvaa paikkaa sellaisille jäsenmaille, jotka ovat tällä hetkellä hitusen aliedustettuina parlamentissa.

Ranska ja Espanja saisivat viisi lisäpaikkaa, Italia kolme ja Irlanti kaksi. Yhden lisäpaikan saisivat Puola, Romania, Ruotsi, Itävalta, Tanska, Slovakia, Suomi, Kroatia ja Viro. Kolmentoista jäsenmaan paikkamäärä säilyisi nykyisellään.

AFCO-valiokunta supistaisi europarlamentin 705-paikkaiseksi, mutta jättäisi 46 briteiltä vapautuvaa paikkaa reserviin. Ne voitaisiin ottaa käyttöön myöhemmin, jos unioniin liittyy uusia jäsenmaita, tai jos eurovaaleissa otetaan käyttöön ylikansallisia vaalilistoja.

Suomella on tällä hetkellä kolmetoista paikkaa Euroopan parlamentissa.

Yksi lisäpaikka vaaleissa olisi arvokkain pienimmille puolueille, jotka joutuvat tällä hetkellä taistelemaan siitä, saavatko ne ainoatakaan edustajaa Brysseliin. Edellisissä europarlamenttivaaleissa kristillisdemokraatit jäi ensimmäisenä puolueena kokonaan ilman omaa meppiä.

-Jos paikkamäärä lisääntyy, niin suhteellisuus vaaleissa paranee. Siinä mielessä se parantaa pienimpien puolueiden mahdollisuuksia, vahvistaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Jos Euroopan parlamentti hyväksyy valiokunnan ehdotuksen, se etenee seuraavaksi jäsenmaiden johtajista koostuvan neuvoston hyväksyttäväksi. Hyväksyntä vaatii neuvostossa yksimielisen päätöksen, minkä jälkeen asia palaa vielä kerran europarlamentin äänestettäväksi.

Euroopan parlamentin paikat on jaettu jäsenmaiden kesken asukasluvun perusteella. Pienimmilläkin jäsenmailla on kuitenkin vähintään kuusi parlamentaarikkoa, eikä suurimmalla saa olla enempää kuin 96 paikkaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic