Uutiset

Suomelle kolme talousennustetta loppuvuodelle: huono, huonompi ja vielä huonompi

Pellervon taloustutkimus pitää todennäköisimpänä vaihtoehtoa, jossa koronavirus leviää laajalle ja rajoitustoimet sekä talousvaikutukset jatkuvat pitkään. Talous voi supistua jopa yli 6 prosenttia.
Kuvassa yhdistyy kolme Suomessakin ajankohtaista talousvaikutinta: koronavirus, pörssi ja maailmantalous. Meklari Michael Capolino sonnustautui hengityssuojaimeen New Yorkin pörssissä. Kuva: JUSTIN LANE / EPA
Kuvassa yhdistyy kolme Suomessakin ajankohtaista talousvaikutinta: koronavirus, pörssi ja maailmantalous. Meklari Michael Capolino sonnustautui hengityssuojaimeen New Yorkin pörssissä. Kuva: JUSTIN LANE / EPA

Pellervon taloustutkimus PTT on laatinut Suomen kansantaloudelle koronapäivitetyn kansantalousennusteen vuodelle 2020.

Ennusteen mukaan korona iskee talouteen ison loven. Sen korjaaminen vie aikaa. Eri skenaarioissa talous supistuu tänä vuonna 3-6 prosenttia tai jopa enemmän.

Skenaarioita on kolme. Ensimmäinen perustuu nopeaan toipumiseen, toinen hitaaseen toipumiseen ja kolmas pitkittyvään kriisiin.

Nopeassa vaihtoehdossa maailman maat saavat koronaviruksen tehokkaasi taltutettua, ja elämä palaa vuoden 2020 lopulla lähes ennalleen. Talousvaikutukset ovat suuria mutta lyhytaikaisia. Kun kulutus ja investoinnit pääsevät massiivisen elvytyksen tuella vauhtiin, talous lähtee nopeaan kasvuun jo loppuvuodesta.

Hitaassa vaihtoehdossa taudin leviämistä ei saada taltutettua yhtä nopeasti. Virus leviää laajoihin väestönosiin, rajoitustoimet jäävät tehottomammiksi ja niitä joudutaan ylläpitämään pitkään. Siksi talousvaikutuksetkin jatkuvat kauan. Nopeaa palautumista ei tapahdu.

Pitkittyvässä vaihtoehdossa globaali talous ajautuu jatkuvalta näyttävään epävarmuuden tilaan, joka johtaa laajaan talouskriisiin. Se viivästyttää talouden toipumista huomattavasti.

Kaikissa skenaarioissa Suomen bruttokansantuotteen odotetaan supistuvan vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana yhteensä noin 10 prosenttia.

Kakkosvaihtoehto todennäköisin

Todennäköisimpänä skenaariona PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari pitää kakkosvaihtoehtoa eli hidasta toipumista.

– Nopeaan toipumiseen pitäisi silti pyrkiä ja välttää pitkittyvä kriisi tukitoimilla, hän toteaa talousennusteen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan vakavien epidemioiden talousvaikutukset ovat aina suuria. Usein ne ovat kuitenkin lyhytaikaisia. Palautuminen on nopeaa. Kulutus ja investoinnit vain siirtyvät epidemian jälkeiseen aikaan, jolloin talous toipuu.

Koronaviruksen yhteydessä PTT pitää tällaista skenaariota kuitenkin liian optimistisena. Virus ei ole poistumassa nopeasti, minkä vuoksi taloudessakin on varauduttava pidempiaikaisiin vaikeuksiin.

Pankkikriisi on pahin riski

Pahimpana riskinä PTT pitää reaalitalouden ongelmien ja finanssimarkkinoiden rajun laskun aiheuttamaa pankkikriisiä. Näin voi käydä, kun useiden yritysten tulot ovat romahtaneet, eivätkä ne pysty lyhyellä aikavälillä suoriutumaan velvoitteistaan. Hintojen voimakas lasku finanssimarkkinoilla on puolestaan pienentänyt vakuuksien arvoa merkittävästi.

PTT korostaa, että ongelmien ei pidä antaa kaataa kannattavia yrityksiä. Jos niin käy, nopeasta palautumisesta ei ole toivoa.

– Taloudellisia vastatoimia suunniteltaessa pitää varautua siihen, että vaikutukset ovat suuria ja poikkeustilanne saattaa jatkua pitkään, ennustepäällikkö Janne Huovari muistuttaa.

Onnena onnettomuudessa PTT pitää Suomen valtionvelan kansainvälisesti vertailtuna melko alhaista määrää ja korkotason pysymistä negatiivisena. Näin ollen Suomella on mahdollisuus ottaa runsaastikin lainaa lieventämään koronakriisin iskua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic