Uutiset

Suomelle toinenkin "kultamitali" onnellisuustutkimuksessa – myös maahanmuuttajat onnellisimpia

Eri valtioiden asukkaiden onnellisuutta omilla kriteereillään mittaava World Happiness Report jakaa Suomelle toisenkin ykkössijan sen lisäksi, että suomalaiset on todettu raportissa onnellisemmiksi ihmisiksi maailmassa.

-Suomi nappaa toisenkin kultamitalin, koska Suomi on ykkösenä myös ulkomailla syntyneiden ihmisten kohdalla. Myös monissa muissa kärkimaissa maahanmuuttajat ovat kantaväestön tapaan onnellisia, raportissa todetaan.

Raportin sijoituksiin ovat vaikuttaneet bruttokansantuote, sosiaalinen tuki, elinajanodote, vapaus, korruption vähäisyys sekä koettu anteliaisuus ja luottamus.

Monet maahanmuuttajat ovat lähteneet liikkeelle juuri etsimään onnellisuutta, koska heidän lähtömaassaan on voinut olla ongelmia. Tästä syystä ei ole yllättävää, että myös maahanmuuttajat kokevat onnellisuutta maissa, joissa olosuhteet ovat kunnossa.

Kyselyyn oli otettu vuosina 2005–2017 ainakin sata vastaajaa, jotka olivat syntyneet asuinmaansa ulkopuolella.

-Maahanmuutto tuo niin mahdollisuuksia kuin kustannuksia heille, jotka muuttavat tai jäävät paikalleen. Samoin heille, jotka asuvat maahanmuuttajia vastaanottavissa maissa, raportissa sanotaan.

Raportti torjuu kuitenkin sen, että ihmisten pitäisi muuttaa onnellisuuden perässä muualle.

-On ennemmin syytä ottaa opiksi maista, joissa ollaan onnellisia. Onnellisuutta voidaan jakaa ilman, että se vähenee. Toisin on esimerkiksi kullan kohdalla, raportti linjaa.

Pelkkä varallisuus ei ratkaise

Vähiten onnellisten maiden lista on listausta valtioista, jotka kamppailevat esimerkiksi sotien tai köyhyyden kanssa. Listan pohjilta löytyvät muun muassa Burundi, Keski-Afrikan tasavalta, Etelä-Sudan, Tansania, Jemen, Ruanda, Syyria ja Liberia.

Suomalaisten jälkeen onnellisimpia ovat raportin mukaan norjalaiset, tanskalaiset, islantilaiset ja sveitsiläiset. Raportissa todetaan, että kärkimaat ovat niin lähellä toisiaan, että muutokset sijoituksissa ovat todennäköisiä jatkossakin.

Pelkästään varallisuus ei ratkaise sijoitusta raportin onnellisuuslistalla, vaikka kärkipään maat ovat pääosin kehittyneitä maita. Esimerkiksi Yhdysvallat on sijalla 18. Raportin mukaan Yhdysvaltojen sijoitusta heikentävät ylipaino- ja masennusongelmat sekä vakavat riippuvuudet opioideista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic