Uutiset

Suomelta 67 miljoonaa euroa humanitaarista apua järjestöjen kautta – tarvetta on erityisesti Lähi-idässä ja Afrikassa

Suomi myöntää yhteensä 67 miljoonaa euroa humanitaarisille avustusjärjestöille alkuvuoden varainjaossa. Apu annetaan YK-järjestöjen, Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä kansalaisjärjestöjen kautta. Rahaa käytetään esimerkiksi ruokaan ja terveyspalveluihin. Kohteina on erityisesti Lähi-idän ja Afrikan valtioita.

Suomalaisista järjestöistä tukea saavat Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, Suomen World Vision sekä Fida International.

Apua annetaan järjestöjen kautta, koska niiden on helpompi toimia kriisialueilla kuin valtioiden.

Erityisesti Syyrian ja Jemenin kriisejä yritetään tuella helpottaa. Apua suunnataan myös muun muassa Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Irakiin, Somaliaan ja Etelä-Sudaniin.

Tänään lupaus Jemenille

Tiistaina Suomi antaa Genevessä lupauksen antaa Jemenille kolme miljoonaa euroa apua. Jemenin sodan aiheuttamaa tilaa kuvataan maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi tällä hetkellä.

-Jemenissä avun tarpeessa on yli 80 prosenttia väestöstä, yhteensä yli 22 miljoonaa ihmistä, joista lähes 18 miljoonaa ihmistä on ruokaturvattomia. Yli 8 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokaturvan puutteesta, kertoo Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).

Huhtikuussa valtioilta kysytään apulupauksia myös Syyriaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

-Kriisien ja luonnonkatastrofien keskellä oleville ihmiselle avun merkitys on ratkaiseva. Suomi kuuluu maihin, jotka yhteistyössä ja osana kansainvälistä avustusjärjestelmää pystyvät auttamaan heitä mahdollisimman tehokkaasti ja luotettavasti, Virolainen sanoo.

Jemen ja Syyria ovat kärsineet vuosia tuhoisista sodista, jotka aiheuttavat nykyajan pahimmat humanitaariset kriisit.

Jemenissä on syntynyt esimerkiksi kolera-epidemia ja terveydenhuoltojärjestelmään syntyneet puutteet lisäävät tuhansien riskiä kuolla sairauksiin, joita voitaisiin normaaliolosuhteissa hoitaa. Jo ennen sotaa Jemenillä oli vaikeuksia köyhyyden, työttömyyden, ruokapulan ja Al Qaidan hyökkäysten kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti