Uutiset

Suomen 1,2 miljardin euron sotalaivahanke on myöhässä jo yli puoli vuotta: "Tämä on vielä ihan hallinnassa"

Taistelujärjestelmän valinta tuleviin sota-aluksiin eteni tiistaina, kun ministeriö kertoi jatkavansa kyseistä hankintaa yhdessä Saabin kanssa. Puolustusministeriön ohjelmajohtajan mukaan neuvottelut laivojen rakentamissopimuksesta ovat kuitenkin yhä kesken.
Uusi sotalaiva Merivoimien havainnekuvassa. Kuva: Puolustusvoimat
Uusi sotalaiva Merivoimien havainnekuvassa. Kuva: Puolustusvoimat

Ruotsalainen Saab voitti tarjouskilpailun amerikkalaista Lockheed Martinia ja saksalaista Atlas Elektronikia vastaan taistelujärjestelmän osalta Suomen merivoimien suurhankinnassa. Saab ja Lockheed Martin kisaavat myös hävittäjäkaupasta. Puolustusministeriö kertoi tiistaina jatkavansa taistelujärjestelmähankintaa yhdessä Saabin kanssa Laivue 2020-hankkeessa, jossa Merivoimille hankitaan neljä uutta sotalaivaa.

Saab siis toimittaa taistelujärjestelmät Merivoimien tuleviin neljään Pohjanmaa-luokan korvettiin, jotka rakennetaan telakalla Raumalla. Ministeriö tiedotti tiistaina pitävänsä päätöstä Saabin kanssa jatkamisesta oikeudenmukaisena ja tasapuolisena hankintamenettelynä, koska tarjoajat ovat toimittaneet lopulliset tarjouksensa ja niiden vertailu on suoritettu.

”Päätöksellä pyritään vähentämään tarjousten voimassaolon pidennyksistä johtuvia riskejä ja kustannusvaikutuksia sekä tarjoajille että puolustushallinnolle.”, ministeriö toteaa.

Saab oli kilpailun loppusuoralla amerikkalaista Lockheed Martinia ja saksalaista Atlas Elektronikia vastaan. Tarjouskilpailu käytiin vuosina 2017–2018. Kyseessä on Puolustusvoimien Laivue 2020 -hanke, jonka kokonaiskustannusarvio on 1,2 miljardia euroa. Taistelujärjestelmän hintaa ei toistaiseksi kerrota, mutta se sisältyy hankkeen kokonaishintaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) päätti valita parhaiten tarjouskilpailussa menestyneen Saabin loppusuoralle ja pudottaa pois kaksi muuta kandidaattia.

Oikeuskansleri hyväksyi Niinistön menettelyn, vaikka puolustushallinnolla ei ole ollut oikeutta viimeistellä laivanrakennussopimusta toimitusministeristön aikana. Vaarana olisi ollut lisäkustannusten aiheutuminen sekä tarjoajille että puolustushallinnolle.

Hanke on myöhässä

Lopullisen hankintapäätöksen tekee kuitenkin eduskuntavaalien jälkeinen valtioneuvosto.

– Tämä oli välipäätös. Lopullisen päätöksen tekee seuraava valtioneuvosto, muistuttaa Puolustusministeriön ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Taistelujärjestelmän myötä hankittavan kokonaisuuden lisäksi Pohjanmaa-luokan alukset varustetaan pintatorjuntaohjuksilla, torpedoilla, ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä sekä Hamina-luokan aluksilta siirrettävillä laivatykeillä.

Kokonaisuudessaan Laivue 2020-hanke on Purasen mukaan yli puoli vuotta myöhässä.

– Alunperin kaikki päätökset piti tehdä jo viime vuonna, hän sanoo.

Neuvottelut laivojen rakentamissopimuksesta Rauma Marine Constructions Oy:n ovat kuitenkin edelleen kesken.

Myös toimitushallitus on hidastanut hankkeen etenemistä. Viivästykset eivät aiheuta hänen mukaansa ongelmia, jos sopimusasiat saadaan kuntoon ensi syksyyn mennessä.

– Tämä on vielä ihan hallinnassa, Puranen sanoo.

Pohjanmaa-luokan alukset on tarkoitus rakentaa hankkeessa Suomessa. Syynä on huoltovarmuusvaatimus. Taistelujärjestelmä hankitaan ulkomailta.

Purasen arvion mukaan koko neljän aluksen laivueen täysi operatiivinen suorituskyky on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2028 mennessä.

Fingerpori

comic