Uutiset

Suomen edustustot käyttävät yhä enemmän rahaa turvallisuuden takaamiseen – ulkoministeriön budjettia on samaan aikaan leikattu

Ulkoministeriön edustusverkostoa on uuden hallitusohjelman mukaan tarkoitus vahvistaa. Kuva: Jukka Ritola / Arkisto
Ulkoministeriön edustusverkostoa on uuden hallitusohjelman mukaan tarkoitus vahvistaa. Kuva: Jukka Ritola / Arkisto

Yhä suurempi osa Suomen ulkomaanedustustojen menoista koostuu kiinteistä kuluista. Turvallisuusmenot kasvavat kaiken aikaa.

– Etenkin henkilöturvaamiseen, tietoturvaan ja toimitilaturvaan joudutaan panostamaan enemmän kuin aiemmin, ulkoministeriön talousjohtaja Risto Hakoila kertoo.

Edustustoverkostoa on leikattu

Valtion menoleikkuri on kohdistunut ulkoministeriöön jo useamman hallituskauden ajan.

15 viime vuoden aikana edustustojen määrää on pienennetty noin 10 edustustolla, yli 10 on suljettu ja muutama avattu.

Venezuelan Caracasin, Nicaraguan Managuan, Pakistanin Islamabadin, Slovenian Ljubljanan, Slovakian Bratislavan ja Luxemburgin suurlähetystöt sekä muutama konsulaatti on suljettu.

Samaan aikaan yhteensä lähes kolmesataa tehtävää on kadonnut sekä edustustoista että ministeriöstä.

Hallitusohjelmassa merkintä edustustoverkoston vahvistamisesta

Edellinen hallitus teki säästöpäätöksen, jonka mukaisesti ulkoministeriön toimintamenot laskevat edelleenkin noin miljoonalla eurolla vuodessa. Menoleikkaukset eivät kuitenkaan enää koske edustustojen sulkemisia.

Uuteen hallitusohjelmaan on tehty merkintä edustustoverkoston vahvistamisesta.

– Valmistelut ovat käynnissä, mutta lopullinen kasvun määrä jää vielä nähtäväksi, sillä hallitus päättää vasta syksyllä ulkoministeriön rahoituskehykset ja esittää eduskunnalle ensi vuoden budjetin, Hakoila muistuttaa.

Uusia edustustoja vaativien toimintaolosuhteiden maihin

Hakoila ei usko, että nykytilanteesta on varaa enää leikata. Suomelle rinnasteiset maat, muun muassa muut Pohjoismaat, avaavat uusia edustustoja. Suomikin on avannut viime vuosina edustustot Kolumbiaan Bogotaan, Myanmariin Yangoniin ja Brasiliaan Sao Pauloon. Lisäksi Bagdadin suurlähetystön toiminta Irakissa käynnistetään uudelleen tänä vuonna.

Suomen keskeiset ulkomaanedustustot on pyritty resursoimaan siten, että niiden toimintaedellytykset säilyvät.

Avattavat uudet edustustot sijoittuvat maihin, joissa Suomella on laajoja intressejä. Yleensä kyse on vaativien toimintaolosuhteiden maista, joissa toimiminen edellyttää merkittävää taloudellista panostusta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat