Uutiset

Suomen ensimmäisen naiskomissaarin salkku paljastuu – Jutta Urpilaiselle huhutaan tärkeää pestiä

Tuleva EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitellee tiistaina ehdotuksensa komissioksi. Suomalaisten katse kiinnittyy Jutta Urpilaiseen (sd.), jonka tehtävä paljastuu samalla.
Suomen seuraava komissaari Jutta Urpilainen (sd.) keskusteli Erkki Liikasen (sd.) kanssa Kokkolassa elokuun lopussa. Liikanen oli kautta aikain ensimmäisen suomalaiskomissaari. Kuva: Clas-Olav Slotte
Suomen seuraava komissaari Jutta Urpilainen (sd.) keskusteli Erkki Liikasen (sd.) kanssa Kokkolassa elokuun lopussa. Liikanen oli kautta aikain ensimmäisen suomalaiskomissaari. Kuva: Clas-Olav Slotte

Saksalainen tulevan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen odotetaan julkistavan tiistaina esityksensä komission salkkujaosta.

Suomen seuraava komissaari on Jutta Urpilainen (sd.), jolle Der Spiegelin julkaiseman EU-parlamentissa pyörineen nimilistan mukaan on huhuttu talouskomissaarin paikkaa. Osviittaa Urpilaisen pestistä tulee kuitenkin vasta von der Leyenin esityksen jälkeen.

Esityksen pohjalta parlamentti saattaa kuitenkin vielä puuttua lopullisen komission rakenteeseen. Parlamentti kuulee jokaista komissaaria erikseen ja voi hylätä komissaariksi pyrkivän.

– Viisi vuotta sitten parlamentin kuulemisessa komissioon tuli vaihdoksia. Parlamentti käyttää merkittävää valtaa, kertoo tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Lasikattojen rikkoja

Jutta Urpilainen, 44, on nimityksen varmistuttua ensimmäinen suomalainen naiskomissaari.

Urpilainen on tottunut rikkomaan lasikattoja aiemminkin. Hän oli sdp:n ensimmäinen naispuheenjohtaja ja ensimmäinen nainen Suomen valtiovarainministerinä.

Aunesluoman mukaan Urpilainen on komissaariksi sopiva raskaan sarjan poliittinen vaikuttaja.

– Hän on ollut ministeri ja puheenjohtaja. Tausta valtiovarainministerinä vahvistaa asemaa. Kaikista jäsenvaltioista ei tule aina yhtä kovaa komissaariehdokasta, kertoo Aunesluoma.

Hänen mukaansa Suomi voi odottaa keskeistä salkkua komissiossa, mutta niin odottavat muutkin maat.

Kreikka-vakuuksista kulunut jo aikaa

Urpilainen muistetaan Suomessa Kreikka-vakuuksista valtiovarainministeriaikoinaan. Aunesluoma ei usko, että tiukkaa suhtautumista Kreikkaan muistetaan enää Euroopassa.

– Luulen, että aika paljon on aikaa kulunut.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ei maanantaina spekuloinut Urpilaisen asemalla.

– Se on komission puheenjohtajan käsissä. Minulla ei ole sisäpiiritietoa.

Rönnholm toimii myös Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) erityisavustajana Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Romania tarjosi miestä ja naista

Suomen komissaaripestistä haaveili myös europarlamenttiin valittu Eero Heinäluoma (sd.). Hän ehdotti, että Suomi asettaisi komissaariksi ehdolle miehen ja naisen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kuitenkin hylkäsi ehdotuksen ja esitti vain Urpilaista komissioon.

– Nyt komissioon on tasapuolisesti esitetty miehiä ja naisia. Sitä pidettiin eurovaalikampanjassa esillä, Aunesluoma toteaa.

Romania päätyi tekemään niin kuin Heinäluoma esitti asettamalla ehdolle naisen ja miehen. Romania esitti komissaariksi Rovana Plumbia ja Dan Nicaa. Von der Leyen valitsi maanantaina naisen eli Plumbin.

Britanniasta ja Italiasta koitui päänvaivaa

Komissionimityksissä epäselvyyttä ovat aiheuttaneet brexit-umpisolmussa oleva Britannia ja hallituskriisiin joutunut Italia.

Italian tilanne selkiintyi uuden hallituksen muodostamisen jälkeen, kun maa esitti viime torstaina komissaariksi entistä pääministeriä Paolo Gentilonia.

Britannia puolestaan ei esitä komissaaria. Jos maa ei kuitenkaan eroa EU:sta, se voi joutua ottamaan komissaarinpaikan jossain vaiheessa.

Suomalaiset EU-komissaarit

Suomalaiset komissaarit EU:ssa ovat olleet Erkki Liikanen (sd.), Olli Rehn (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.). Jutta Urpilainen (sd.) aloittaa Suomen EU-ajan neljäntenä komissaarina.

Liikanen toimi komissaarina Suomen EU-ajan alusta 1995 vuoteen 2004. Aluksi hänen vastuualueensa oli muun muassa budjetti, myöhemmin yritys- ja tietoyhteiskunta-asiat.

Rehn oli komissaarina 2004–2014. Hän jatkoi hetken Liikasen jälkimmäistä pestiä ennen laajentumiskomissaarin viisivuotista tehtävää. Toinen pidempi pesti oli talouskomissaarin tehtävä.

Katainen otti 2014 Rehniltä vastaan talouskomissaarin tehtävät. Jean-Claude Junckerin (EPP) komissiossa Katainen vastasi työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä. Katainen oli komission varapuheenjohtaja vuoteen 2019.

Uuden komission puheenjohtaja on saksalainen Ursula von der Leyen (EPP). Komissaarien joukossa on myös hollantilainen Frans Timmermans (S&D), joka oli valittu ryhmänsä kärkiehdokkaaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti