Uutiset

Suomen EU-ero ei onnistuisi noin vain – vaatisi perustuslain muutoksen

Poliitikkojen puheet mahdollisesta Finexitistä Britannian Brexitin jälkimainingeissa ovat löysiä, toteaa kokenut diplomaatti ja kansainvälisen politiikan analyytikko, ministeri

Jaakko Iloniemi.

Hänen mukaansa Suomi ei voisi erota EU:sta noin vain yhdellä päätöksellä, sillä se vaatisi perustuslain muuttamista.

Suomen perustuslaissa on kaksi pykälää, joissa käsitellään Euroopan unionia. 93. pykälässä kerrotaan, kuinka Suomi toimii EU:ssa, ja 96. pykälä täydentää sitä.

– Jos Unionista ruvetaan eroamaan, nämä perustuslain kohdat pitää muuttaa. Se puolestaan edellyttää, että asia käsitellään kaksilla peräkkäisillä valtiopäivillä eduskunnan kahden kolmasosan enemmistöllä tai kiireellisenä yksillä valtiopäivillä viiden kuudesosan enemmistöllä. Se ei ole siis mikään ilmoitusasia, Iloniemi huomauttaa.

Esimerkiksi hallituspuolue perussuomalaiset on väläyttänyt mahdollista kansanäänestystä Suomen EU-erosta. Siitä on veikattu jopa vaaliteemaa seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– On aika epätodennäköistä, että tällaisia enemmistöjä niin vain saataisiin. Se on aika tyhjänpäiväistä puhetta. Eihän meillä poliittisessa kentässä kovin montaa sellaista ole, jotka näissä oloissa olisi valmis lähtemään EU:sta. EU:ssa täytyy tapahtua paljon, ennen kuin siihen ollaan halukkaita missään keskeisissä poliittisissa puolueissa, Iloniemi sanoo.

Hän tuo asian esiin tiistaina julkistetussa keskustelukirjassa ”Miten tästä eteenpäin”, jossa Iloniemen kanssa tulevaisuuden eväitä pohtivat rauhannobelisti ja presidentti Martti Ahtisaari sekä palkittu journalisti ja teologi Tapani Ruokanen.

Ahtisaari erottaisi Unkarin EU:sta

Teoksessa Ahtisaari toivoo EU:n korostavan alkuperäisiä, länsimaisia arvojaan ja vaativan niiden noudattamista myös kaikilta jäseniltään. Ahtisaari tuomitsee esimerkiksi Venäjää avoimesti ihailevan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin esiintymiset julkisuudessa.

– Meidän pitäisi EU:ssa miettiä, miten voidaan erottaa joku tuollainen jäsenvaltio kuin Unkari. Se olisi ehdottoman välttämätöntä. Kun katsoo Orbanin käytöstä, hävettää. Pitäisi pystyä erottamaan, Ahtisaari toteaa kirjassa.

Hän myös kysyy, voitaisiinko koko EU romuttaa ja rakentaa uudestaan brittien lähdön jälkeen. Ahtisaari rakentaisi uuden EU:n esimerkiksi Pohjoismaiden, Saksan, Ranskan ja Englannin varaan.

– Mukaan otettaisiin ne valtiot, jotka ovat vakavasti otettavia läntisiä demokratioita. Yhteiset arvot yhdistäisivät ja ne pantaisiin myös käytäntöön, Ahtisaari pohtii.

Keskustelukumppanit eivät pidä ajatusta realistisena.

– Vastaus on, että tuskinpa me onnistumme sellaista rakentamaan, Iloniemi sanoo.

– Todennäköisesti se olisi yhtä vaikeaa, vaikka se aloitettaisiin alusta, Ruokanen toteaa. LM-HäSa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti