Uutiset

Suomen ja Ruotsin poliisien yhteispartiot Lapissa viivästyvät edelleen – jo tehdyt lainmuutokset eivät riitä

Vuosia valmisteltu Suomen ja Ruotsin poliisien yhteispartiointi länsirajan yli viivästyy edelleen. Suomessa tarvittavat muutokset tehtiin lainsäädäntöön jo viime vuonna, mutta Ruotsin puolella asia laahaa jäljessä.

Viime kesänä kävi ilmi, että Ruotsi ei voi muuttaa omaa kansallista lainsäädäntöään samalla tavoin kuin Suomi, vaan maan perustuslain mukaan yhteispartiointi edellyttää valtiosopimuksen solmimista Suomen ja Ruotsin välille.

Ruotsin viranomaiset ovat selvittäneet viime kuukausina hallituksensa toimeksiannosta poliisiyhteistyön tiellä olevia juridisia kiemuroita. Suomen sisäministeriön virkamiehet ovat seuranneet tilannetta ja tavanneet ruotsalaisvirkamiehiä viimeksi pari viikkoa sitten.

-Käsitykseni mukaan tahtotila yhteistyön tiivistämiseen on Ruotsissa edelleen positiivinen, mutta perustuslailliset vaatimukset pitää tietysti täyttää. On herkkä asia, milloin toisen maan viranomaiselle annetaan toimivaltaa oman maan alueella, sanoo johtava asiantuntija Johanna Puiro sisäministeriöstä.

Valtiosopimuksen solmiminen Ruotsin ja Suomen välille edellyttää lakia, joka on hyväksyttävä kummankin maan parlamenteissa. Suomen viime vuonna tekemät lainmuutokset eivät siis vielä riitä.

Puiron mukaan Ruotsin aikataulusta ei ole tietoa, mutta Suomen puolella hallituksen esityksen laatiminen eduskunnalle sujunee nopeasti sitten, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä asian eteneminen on kiinni ruotsalaisista.

-Pidämme yllä aktiivista dialogia ruotsalaisten kanssa, että yhteispartiointihankkeessa voitaisiin edetä. Suomen puolella tavoiteaikataulu on mahdollisimman pian, Puiro kertoo.

Vuosina 2014–2016 EU:n rahoituksella koulutettiin 150 suomalaista ja ruotsalaista poliisia yhteispartiointia ja muita yhteisiä länsirajan ylittäviä operaatioita varten.

Yhteispartioinnilla yritetään saada Ruotsin ja Suomen viranomaisten voimat tehokkaampaan käyttöön harvaan asutuilla pohjoisilla alueilla. Samassa poliisiautossa voi istua tulevaisuudessa yksi poliisi kummastakin maasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti