Uutiset

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata maahan – Miten lentokielto Britanniasta sopii siihen?

Lentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty kahdeksi viikoksi. Kuva: Pekka Aho
Lentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty kahdeksi viikoksi. Kuva: Pekka Aho

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen tammikuun 4. päivään saakka. Syynä on Britanniassa todettu koronaviruksen uusi muunnos, jota pidetään aikaisempaa tartuttavampana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että kotiutuslentoja Britanniasta Suomeen ei voida järjestää. Hän ei kehottanut etsimään myöskään muita reittejä, joita pitkin Suomeen voisi palata.

Suomen perustuslaissa on säädös liikkumisvapaudesta. Sen mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Onko Traficomin päätös ongelmallinen, valtiosääntö-oikeuden professori Veli-Pekka Viljanen?

– Lentoliikennettä voidaan tietysti rajoittaa, mutta jos henkilö tulee rajalle, hänet pitää päästää maahan. Enempää en halua lähteä tällä kertaa arvioimaan.

– Meillähän on erilaisia tilanteita, joissa lentoliikennettä on rajoitettu. Oli muun muassa tulivuorenpurkauksia.

Traficomin päätöksessä ei käsitellä lainkaan tätä perustuslain säädöstä. Onko kysymys kaukaa haettua, Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki?

– Me emme tietenkään voi emmekä halua rajoittaa Suomen kansalaisen oikeutta saapua Suomeen. Meidän toimivaltamme koskee nimenomaan lentoreittiä ja siihen kohdistuvia toimenpiteitä.

– Lähdemme siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että välittömät toimenpiteet ovat välttämättömiä tässä tilanteessa. Olemme kohdistaneet toimenpiteemme lentoreittiin, mutta tietenkään se ei kohdistu ihmisten oikeuteen palata maahan. Valitettavasti yksi matkustustapa on nyt pois käytöstä.

Päätökseenne voi hakea teiltä oikaisua. Tuleeko niitä tällaisissa tapauksissa?

– Emme ole vielä saaneet oikaisuvaatimusta, mutta yhtä tapausta parhaillaan selvitellään. Käytännössä oikaisua voisivat lähteä hakemaan lentoyhtiöt tai ehkä EU-toimijat, miksei kansalaisetkin. Totta kai se on mahdollista.

Mitä tämä yksi selviteltävä tapaus koskee?

– Siinä selvitellään, kuuluuko yksittäinen lento keskeytyksen piiriin vai ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic