Uutiset

Suomen karkottama venäläisdiplomaatti työskenteli kolmantena lähetystösihteerinä – Venäjältä karkotettu palannut kotimaahan

Suomen karkottama venäläisdiplomaatti työskenteli Venäjän suurlähetystössä Lännen Median tietojen mukaan niin sanotun kolmannen lähetystösihteerin nimikkeellä. Diplomaatin nimi on myös poistettu Venäjän lähetystön verkkosivujen julkiselta diplomaattilistalta sen jälkeen, kun Suomi ilmoitti karkotuksesta. Lähetystössä työskentelee useita diplomaatteja eritasoisina lähetystösihteereinä muun muassa lähetystöneuvosten lisäksi.

Ulkoministeriön itäosaston päällikkö Maimo Henriksson ei kommentoi karkotetun diplomaatin statusta tai henkilöllisyyttä millään lailla.

-Emme kerro karkotusten yksityiskohtia julkisuuteen, hän toteaa.

Länsimaiden ja Venäjän väliset diplomaattien karkotukset käynnistyivät entisen venäläisvakoojaan Sergei Skripalin ja tämän Julia-tyttären jouduttua myrkytysyrityksen kohteiksi Britannian Salisburyssa maaliskuun alussa. Julia Skripal on jo päässyt pois sairaalasta, mutta Sergei Skripal on yhä hoidossa.

Venäjää on pidetty syyllisenä myrkytysyritykseen. Venäjä on kiistänyt syyllisyytensä.

Suomi liittyi useiden länsimaiden muodostamaan rintamaan ja päätti yhden diplomaatin karkottamisesta. Venäjä ilmoitti vastatoimista pääsiäisenä ja kertoi karkottavansa muiden mukana yhden suomalaisdiplomaatin.

Venäjän ulkoministeriö kutsui tuolloin Suomen Venäjän-suurlähettilään Mikko Hautalan henkilökohtaisesti kuulemaan yhden alaisensa karkottamisesta. Ulkoministeriön mukaan päätös ei liittynyt suomalaisdiplomaatin toimintaan, vaan oli vastatoimi venäläisdiplomaatin karkotukseen. Venäjä ilmoitti samana päivänä suomalaisdiplomaatin karkottamisen kanssa yli 20 maan diplomaattien karkotuksista vastatoimena venäläisdiplomaatteihin kohdistetuista karkotuksista.

Karkotettu suomalaisdiplomaatti on jo palannut kotimaahansa ulkoministeriön tehtäviin.

-Hän sai neljätoista vuorokautta aikaa poistua maasta ja se aika on jo umpeutunut. Emme kommentoi tarkemmin, millaisiin tehtäviin hänet on sijoitettu, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan myös venäläisdiplomaatille annettiin saman verran aikaa poistua Suomesta.

Karkotuksia puolin ja toisin

Diplomaattinen kiista länsimaiden ja Venäjän välillä sai alkunsa maaliskuun alussa.
Entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja tämän Julia-tytär yritettiin myrkyttää Britannian Salisburyssa.
Länsimaat ovat syyttäneet myrkytysyrityksestä Venäjää, joka on kiistänyt.
Myrkytyskiista on johtanut yli 150 venäläisdiplomaatin karkottamiseen eri maista ympäri maailman. Venäjä on vastannut karkotuksilla.
Suomi karkotti yhden venäläisdiplomaatin, minkä seurauksena Venäjä antoi lähtöpassit yhdelle suomalaiselle diplomaatille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti