Uutiset

Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi

Kuva: Kimmo Penttinen
Kuva: Kimmo Penttinen

Suomen saama muuttovoitto pieneni rajusti vuonna 2018. Muuttovoitto väheni 19 prosenttia edellisestä vuodesta, kertoo Tilastokeskus.

Vuonna 2017 Suomen saama muuttovoitto oli 14 824 henkeä. Viime vuonna vastaava luku oli 11 958 henkeä.

Pääsyynä muuttovoiton vähenemiseen on maastamuuton kasvu. Suomesta muutti 2175 henkeä enemmän ulkomaille vuonna 2018 kuin vuotta aiemmin. Myös ulkomailta Suomeen muuttaneiden määrä väheni vuonna 2018. Vähennys oli 691 henkeä.

Suomeen muutetaan EU:n ulkopuolelta

Vuonna 2018 maahanmuuttajista oli ulkomaan kansalaisia 23 146 eli 74 prosenttia. Maastamuuttajista Suomen kansalaisia puolestaan oli 60 prosenttia.

Suomi sai ulkomaan kansalaisista muuttovoittoa yli 15 000 henkeä, mutta Suomen kansalaisista tuli 3 578 hengen muuttotappio.

Muuttovoitto koostui lähes täysin EU:n ulkopuolelta tulleista muuttajista vuonna 2018. Maahanmuuton voitto oli suurin Irakin ja Venäjän kansalaisista. Kolmanneksi eniten muuttovoittoa tuli aknsalaisuudeltaan tuntemattomista.

Suurin osa maakunnista muuttotappiolla

Kaikkiin Suomen maakuntiin muutti enemmän ihmisiä ulkomailta kuin niistä lähti ulkomaille. Se tuo hieman helpotusta muuttotappioiden kanssa kärvisteleville maakunnille.

Maan sisäisissä muutoissa väkeä menetti peräti Suomen 18 maakunnasta peräti 15. Kun maahanmuutto lasketaan mukaan, väki väheni 11 maakunnassa.

Maan sisäisessä muuttoliikkeessä eniten muuttovoittoa sai Uusimaa ja toiseksi eniten Pirkanmaa. Eniten puolestaan menettivät Etelä-Savo ja Kainuu.

Asukuaslukuun suhteutettuna maahanmuutto oli suurinta Pohjanmaalla ja pienintä Kanta-Hämeessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic