Uutiset

Suomen Pankki päivitti talousennustettaan: kasvu jäämässä aiemmin ennustettua vaisummaksi

Pankin mukaan työllisyyden nopein kasvu on ohitettu.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan mikään yksittäinen toimenpide ei riitä työllisyysasteen nostoon. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Penttinen
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan mikään yksittäinen toimenpide ei riitä työllisyysasteen nostoon. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Penttinen

Suomen Pankki on päivittänyt ennustetta Suomen talouskasvusta aiempaa pessimistiseen suuntaan.

Pankin mukaan Suomen BKT kasvaa kuluvana vuonna 1,6 prosentilla. Vuonna 2020 kasvu on ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,3 prosenttia.

Pankki kertoi luvut Euro & talous -verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa.

Tuoreessa ennusteessa kasvu on maltillisempaa kuin aiemmissa ennusteissa. Vuosi sitten Pankki ennusti, että talous kasvaisi tänä vuonna 2,2 prosenttia. Ennustetta hilattiin alaspäin jo puoli vuotta sitten, jolloin BKT:n kasvuksi ennakoitiin 1,9 prosenttia.

Työllisyyden nopein kasvu ohitettu

Suomen Pankin ennusteen mukaan talouskasvu vaimenee niin euroalueella kuin muualla maailmassa.

Kolmen vuoden ennustejaksolla talouskasvua Suomessa tukevat kotimainen kulutus ja investoinnit. Kotitalouksien kulutusta ovat tukeneet viime vuosina parantunut työllisyys, palkankorotukset ja maltillinen inflaatio.

Työllisyyden nopein kasvu on kuitenkin ohitettu. Työllisyysaste nousee Suomen Pankin ennusteen mukaan reiluun 73 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä. Lukema on linjassa aiemman, joulukuisen ennusteen kanssa.

Tämän vuoden huhtikuussa työllisyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 72,4 prosenttia, kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettuna. Vastanimitetty Antti Rinteen (sd.) hallitus on asettanut tavoitteekseen 75 prosentin työllisyysasteen vuoteen 2023 mennessä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan pitkällä aikavälillä työllisyysastetta tulisi pyrkiä nostamaan samalle tasolle muiden Pohjoismaiden kanssa. Rehnin mukaan sopiva taso oli 75–78 prosenttia.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia, hän totesi tiedotteessa.

Suomen Pankki julkaisee Suomen talouden ennusteen kahdesti vuodessa, joulu- ja kesäkuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic