Uutiset

Suomen puheenjohtajakausi EU:ssa alkoi – komissio ja kilpailukykyministerit vierailevat Helsingissä loppuviikosta

Suomi järjestää puheenjohtajuuskaudellaan kuusi epävirallista ministerikokousta Helsingissä. Ensi viikolla on vuorossa ympäristöministerien tapaaminen.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aloittaa Suomen-vierailunsa torstaina illallisilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, perjantaina on vuorossa kahdenkeskinen neuvottelu pääministeri Antti Rinteen kanssa. Kuva: FRANCOIS LENOIR / POOL
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aloittaa Suomen-vierailunsa torstaina illallisilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, perjantaina on vuorossa kahdenkeskinen neuvottelu pääministeri Antti Rinteen kanssa. Kuva: FRANCOIS LENOIR / POOL

Suomen puolivuotinen puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa on alkanut tänään. Euroopan komission puheenjohtaja ja komission jäsenet tapaavat Suomen hallituksen torstaina ja perjantaina Helsingissä.

Kyseessä on komission perinteinen vierailu EU:n puheenjohtajamaassa heti maan puheenjohtajuuden alkaessa. Vierailun tarkoitus on valmistella yhteistyötä.

Komission vierailu alkaa torstai-iltana hallituksen ja komission yhteisellä illallisella pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Perjantaina pääministeri Antti Rinne (sdp) ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker neuvottelevat kahden kesken. Tämän jälkeen Suomen hallitus ja komissio pitävät yhteisen kokouksen.

Neuvotteluiden jälkeen pääministeri Rinne ja komission puheenjohtaja Juncker pitävät lehdistötilaisuuden, jota voi seurata suorana lähetyksenä Suomen EU-puheenjohtajakauden verkkosivuilta.

Perjantain ohjelmassa on myös presidentti Sauli Niinistön tarjoama lounas. Tämän jälkeen komission jäsenet vierailevat eduskunnassa.

Kilpailukykyministerit perjantaina

Torstain ohjelmassa on EU-maiden tutkimuksesta vastaavien ministerien tapaaminen. Tapaamisessa keskustellaan EU:n tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta sekä Horisontti Eurooppa -ohjelmasta, joka on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027.

Perjantaina puolestaan pidetään sisämarkkinoista, teollisuudesta ja kilpailukyvystä vastaavien ministerien epävirallinen kokous Finlandia-talossa Helsingissä.

Ministerit keskustelevat sisämarkkinoiden tulevaisuudesta, teollisuudesta ja vähähiilisyydestä. Kokouksen avaavat elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ja tutkimuksesta, tieteestä ja innovoinnista vastaava komissaari Carlos Moedas.

Teemana on kestävä kasvu. Esiin nousevat digitalisaatio, nopea teknologinen kehitys, kansainvälinen kilpailu ja ilmastonmuutos.

Kuusi epävirallista kokousta

Suomi järjestää kaikkiaan kuusi epävirallista ministerikokousta Helsingissä. EU:n kilpailukykyministerien kokouksen jälkeen ovat ensi viikolla vuorossa ympäristöministerit.

Eurooppa-neuvostot, epäviralliset päämiestason kokoukset sekä mahdolliset päämiestason kokoukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa järjestetään puolestaan Brysselissä.

Puheenjohtajana Suomen tehtävänä on viedä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä ja politiikka-aloitteita neuvostossa sekä huolehtia EU-asioiden käsittelyn jatkuvuudesta. Lisäksi kulloinenkin puheenjohtajamaa edustaa neuvostoa suhteissa muihin EU:n toimielimiin, erityisesti Euroopan parlamenttiin ja komissioon.

Suomen puheenjohtajuus

Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana alkoi maanantain 1. heinäkuuta. Puheenjohtajuus kiertää vakiintuneessa järjestyksessä EU-maiden kesken ja vaihtuu puolivuosittain.

Suomi toimii puheenjohtajana sekä Brysselissä ja Luxemburgissa pidettävissä neuvoston virallisissa kokouksissa.

Suomi on päättänyt järjestää kaudellaan seuraavat kuusi epävirallista ministerikokousta Helsingissä Finlandia-talossa. Kokousten sarjan aloittaa kilpailukykyministerikokous. Sitä seuraavat ympäristöministerien, oikeus- ja sisäministerien kokoukset sekä ulkoministerien kokous (Gymnich), johon yhdistetään epävirallinen puolustusministerikokous sekä valtiovarainministerien (ECOFIN) ja maatalousministerien kokoukset.

Epävirallisten kokousten tarkoituksena on käydä keskustelua ajankohtaisista EU-asioista.

Näiden lisäksi Suomessa järjestetään virkamiestason kokouksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti