Uutiset

Suomen uimavedet pärjäävät hyvin vertailussa muun Euroopan pulikointipaikkoihin – 93 prosenttia vähintään hyvälaatuisia

Suomen uimavedet ovat EU:ssa keskimääräistä paremmassa kunnossa. Tosin tuoreessa Euroopan ympäristökeskuksen julkistamassa vertailussa moni maa yltää Suomea puhtaampiin uimavesiin. Näitä maita ovat muun muassa Tanska, Kreikka, Kypros, Portugali, Malta, Itävalta, Saksa, Italia ja Latvia.

Heikommin vertailussa sijoittuvat Bulgaria, Romania ja Albania.

EU:n uimavesiraporttiin kootut tulokset perustuvat uimakausien 2014–2017 mittaustuloksiin. THL tiedotti tiistaina Suomen tuloksista verkkosivuillaan.

Suomessa kesällä 2017 tehdyn luokittelun perusteella 93 prosenttia uimavesistä oli laadultaan joko erinomaisia tai hyviä. Rannikkovesien osalta tilanne oli parantunut edellisvuoteen verrattuna. Noin neljä prosenttia uimavesistä ei ollut Suomessa tyydyttävässä kunnossa. Suomessa yleisiä uimarantoja on lähes 300, joista 77 sijaitsee rannikolla ja 222 sisämaassa.

Mittauksissa on tarkasteltu suolistoperäisten bakteerien määrää uimavesissä. Nämä bakteerit kuvaavat yleisesti jätevesien vaikutusta uimaveden laatuun. Jätevesien lisäksi uimavettä voivat liata villieläimet sekä uimarit itse. Sinilevän esiintyminen ei vaikuta tässä mittauksessa uimavesiluokkaan, vaikka sinilevät ovat ainakin Suomessa tarkassa seurannassa.

Uimakauden aikana kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat Suomessa uimavesien laatua.

Paljon parannusta tapahtunut

Euroopan ympäristökeskus toteaa raportissaan, että uimavesien laatu on Euroopassa kehittynyt roimasti viimeisten 40 vuoden aikana. Syynä on se, että jätevesiä puhdistetaan paljon paremmin niin kunnissa kuin teollisuudessa.

-Tuloksena on se, että yhä useammat uimapaikat eivät ainoastaan ylitä minimitasoa vaan ovat parantuneet hyväkuntoisille tasoille, raportissa kiitellään.

Samalla muistutetaan siitä, että vesien suojelussa riittää yhä tehtävää. Saastumista tapahtuu yhä ja erityisesti muovin päätymistä mereen yritetään vähentää.

-Vesien saastumisen vähentäminen hyödyttää sekä eurooppalaisten hyvinvointia että myös eläinten ja kasvien hyvinvointia. Emme voi olla vielä tyytyväisiä. Uimavesien puhtaana pitäminen vaatii jatkuvaa huomiota ja tarkkailua, sanoo Euroopan ympäristökeskuksen johtaja Hans Bruyninckx raportissa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic